Het Amerikaanse ministerie van Financiën heeft onlangs sancties opgelegd aan Nazar Mohamed, een prominente mijnbouwmagnaat in Guyana, en zijn zoon Azruddin. De sancties zijn het gevolg van beschuldigingen dat zij betrokken waren bij het bedriegen van de Guyanese regering met belastinginkomsten en het omkopen van ambtenaren. Mohamed’s Enterprise, voorheen deel uitmakend van een consortium dat een logistieke basis van 300 miljoen dollar bouwde voor oliegigant Exxon Mobil Corp in Guyana, wordt geconfronteerd met strafrechtelijke onderzoeken door Ameri-kaanse wetshandhavingsinstanties. De sancties zijn gericht tegen drie bedrijven van de mannen – Mohamed’s Enterprise, Hadi’s World en Team Mohamed’s Racing team – en een Guyanese regeringsfunctionaris, Mae Thomas, die wordt beschreven als de permanente secretaris van het ministerie van Arbeid van het land. Brian Nelson, een functionaris van het Amerikaanse ministerie van Financiën, verklaarde dat de actie bedoeld was om “degenen die de onderontwikkelde goudsector van Guyana voor persoonlijk gewin willen uitbuiten”, te ontwrichten.
De sancties werden opgelegd door het Office of Foreign Assets Control (OFAC), dat deel uitmaakt van het Amerikaanse ministerie van Financiën en verantwoordelijk is voor het toepassen van economische en handelssancties. Het blokkeert Amerikaanse bedrijven om zaken te doen met gesanctioneerde partijen. Exxon heeft gereageerd door te verklaren dat het volledig voldoet aan alle toepasselijke wet- en regelgeving en geen banden meer heeft met Mohamed’s Enterprise sinds vorig jaar. De Guyaanse regering heeft aangegeven aanvullende informatie te zoeken van de Verenigde Staten over de sancties en heeft Thomas met verlof gestuurd. De Mohameds hebben niet onmiddellijk gereageerd op het verzoek om commentaar, maar hebben eerder alle beschuldigingen van wangedrag ontkend.
Het Amerikaanse ministerie van Financiën beweert dat Mohamed’s Enterprise tussen 2019 en 2023 meer dan 10.000 kilo goud heeft gesmokkeld en meer dan 50 miljoen dollar aan accijnzen heeft ontweken aan de regering van Guyana. De Verenigde Staten beweren dat Azruddin en Mohamed’s Enterprise betrokken waren bij uitgebreide omkopingsplannen met Guyanese overheidsfunctionarissen, waaronder het verstrekken van omkopingsbetalingen om gunstige behandeling te garanderen, zoals het verkrijgen van overheidscontracten. Mohamed’s Enterprise, ooit voornamelijk gericht op goudwinning en valutawisseling, breidde de afgelopen jaren uit naar de oliesector en verkreeg een aandeel in de lucratieve deal met Exxon.
Bron: Reuters