De Bond van Surinaamse Padieproducenten (BSP) betreft een Surinaamse belangenorganisatie van rijstboeren (padie is ongepelde rijst). De BSP verwijt Parmanand Sewdien, minister van Landbouw, Veeteelt en Visserij en president Chandrikapersad Santokhi, niet gedaan te hebben, wat was afgesproken. Ook is de organisatie van mening, dat de beide bewindslieden iets anders deden, wat niet had mogen gebeuren. “De padieprijs-compensatie heeft niet plaatsgevonden”, aldus de BSP.
Radjoe Bhikarie, voorzitter van de BSPm zei in het medium Suriname Nationaal, dat ondanks men moe is van het actie voeren in de afgelopen periode, de organisatie toch weer een prikactie gaat houden. BSP zal op 19 juni actievoeren om de regering zo te dwingen, de toegezegde financiële compensatie over te maken aan de padieopkopers.
‘’Het niet betalen van de beloofde financiële compensatie zal verregaande politieke gevolgen hebben voor de regering van president Santokhi”, aldus Bhikarie.
Eerder wees de bond erop, dat de prijs van padie is gedaald vanwege de gedaalde wisselkoers en niet door kennis over financiële steun van de overheid. Opkopers en rijstverwerkers boden oorspronkelijk ongeveer 22 dollar per baal padie, maar door de dalende wisselkoers, is de gemiddelde prijs gedaald naar SRD 600. De Unie van Surinaamse Padieproducenten bepleit, dat de overheid kleine boeren helpt bij het verwerken van hun eigen padie en het leveren van rijst aan de lokale markt tegen concurrerende prijzen. Er zijn ongeveer 800 kleine rijstboeren met een gezamenlijk gebied van ongeveer 15.000 hectare. Met hun eigen verwerkingsfaciliteiten, zouden deze boeren goedkopere rijst kunnen produceren voor de samenleving. Momenteel produceren de kleine boeren 60 ton witte rijst per seizoen, waarvan 40 ton voor lokale consumptie.