Jongeren en ondernemers voorbereid voor energie-, olie- en gasindustrie

Op de laatste dag van de Suriname Energie, Olie en Gas Summit (SEOGS) op 7 juni, vond er een paneldiscussie plaats met als titel: ‘Preparing Youth and Entrepreneurs for Opportunities and Challenges in the Energy, Oil and Gas Industries’. De discussie concentreerde zich rond de vraag waar studenten hun focus op moeten leggen en welke knelpunten er kunnen zijn binnen de sector. De sprekers benadrukten het belang van onderwijs en certificering voor het creëren van kansen binnen de sector.

Anshala Ramadhin van het Polytechnic College Suriname, legde uit dat er veel mogelijkheden zijn voor studenten. Ook al staat de sector voor verschillende milieutechnische uitdagingen, zij biedt ongeveer 4000 directe banen en talloze indirecte kansen. Studenten werden daarom aangemoedigd zich te laten scholen en certificeren, omdat dit cruciaal is binnen de sector, maar daar buiten zijn er ook talrijke andere mogelijkheden.

Niet alleen binnen de olie- en gassector, maar ook daarbuiten. Ramadhin benadrukte het belang van innovatieve vaardigheden en ondernemerschap, om succesvol te kunnen zijn in deze industrie. Brian Toekimin van het Natuur Technisch Instituut (Natin), benadrukte dat het Natin zich richt op het opleiden van bekwame medewerkers voor de sector, maar ook op het bieden van bredere richtingen, om deel te kunnen nemen aan de hele industrie.

Rogier Cameron van de Anton de Kom Universiteit van Suriname (AdeKUS), sprak over het belang van de geowetenschappen voor de toekomst van Suriname. Cameron benadrukte dat de AdeKUS de toekomst van Suriname ziet in de geowetenschappen. De universiteit streeft ernaar de olie- en gassector te gebruiken om de industrie beter te begrijpen en de toekomstige mogelijkheden voor Suriname, te verkennen. Het stimuleren van studenten om deze studie te volgen, is niet alleen bedoeld om hen voor te bereiden op een carrière, maar ook om een dieper begrip van de industrie te ontwikkelen en de economische groei van het land, te bevorderen. Volgens Cameron trekt Suriname, samen met buurlanden Guyana, Frans-Guyana en Brazilië, veel internationale aandacht, vanwege de rijke mineraalvoorraden in het Guyana-schild. Cameron stelde dat Suriname al jarenlang actief is in de mijnbouw van goud en bauxiet, maar dat de olie- en gassector nieuwe, gevaarlijkere uitdagingen met zich meebrengen. Hij vroeg zich af, of Suriname deze keer anders zal handelen dan in het verleden, om het Suralco-debacle te voorkomen.

 

More
articles