Guyana blijft een van de goedkoopste olieproducenten ter wereld

Guyana blijft een van de meest kostenefficiënte olieproducenten ter wereld met een break-evenprijs van 36 dollar per vat, aldus een nieuw rapport van het International Energy Forum (IEF) en S&P Commodity Insights. Het rapport, getiteld ‘Upstream Oil and Gas Investment Outlook’, stelt dat ondanks stijgende productiekosten, de meeste nieuwe olievoorraden wereldwijd kunnen worden geproduceerd voor minder dan 60 dollar per vat Brent. Dit markeert een stijging van 10 dollar per vat vergeleken met 2021.

Concurrerende productiekosten

Guyana onderscheidt zich met een gemiddelde break-evenprijs van 36 dollar per vat Brent. Ter vergelijking, het Midden-Oosten, de koploper in kostenefficiëntie, produceert olie voor ongeveer 30 dollar per vat. Nieuwe putten in de Verenigde Staten hebben een break-evenprijs van ongeveer 57 dollar per vat. Aan de bovenkant van de kostencurve bevinden zich zware ruwe olie in Canada en Venezuela. Het rapport onderstreept dat wereldwijd de meeste olievoorraden een break-evenprijs tussen de 50 en 60 dollar per vat hebben. Zowel conventionele als onconventionele olieprojecten, inclusief duurdere initiatieven, zijn nodig om aan de vraag te voldoen en de basisdalingen in de komende 10 tot 15 jaar te compenseren.

Guyana’s olieproductie

De olieproductie in Guyana wordt geleid door ExxonMobil, met drie lopende projecten: Liza 1, Liza 2 en Payara. Twee andere projecten, Yellowtail en Uaru, zullen tegen 2026 operationeel zijn. Volgens Hess, Exxons partner in het Stabroek-blok, hebben deze projecten toonaangevende break-evenprijzen in de sector, variërend van 25 tot 35 dollar per vat Brent.

Specifiek voor Yellowtail wordt verwacht dat dit project een van de laagste break-evenposities binnen ExxonMobil zal hebben, met een break-evenprijs van 29 dollar per vat Brent. Ter vergelijking: Liza Phase 1 heeft een break-evenprijs van 35 dollar per vat en Liza Phase 2 van 25 dollar per vat. Dankzij deze lage break-evenprijzen is het Guyana-bekken uitgegroeid tot een van de meest concurrerende regio’s voor olie-exploratie en -productie wereldwijd. Dit positioneert Guyana als een sleutelspeler in de mondiale oliemarkt, ondanks de uitdagingen en stijgende kosten binnen de sector.

More
articles