OWOS-secretaris: ‘Zaken duren te lang, terwijl directie eigendunkelijk besluiten neemt’

De bond bij de Energie Bedrijven Suriname (OWOS) heeft vanochtend zijn algemene ledenvergadering verplaatst naar de elektriciteitscentrale EBS aan de Saramaccastraat. Daarbij werd een gedeelte van weg door de leden van de bond gebarricadeerd. OWOS-secretaris Rishi Mathoera zegt tegenover de krant, dat zaken veel te lang duren. Volgens hem voert de directie eigendunkelijk besluiten door. ‘’Het gaat om bondsaangelegenheden, zo worden personen bevorderd en verplaatst, zonder dat de bond daarbij betrokken wordt.’’

Mathoera zegt het wachten beu zijn. Er is volgens de bond sinds voorzitter Marciano Hellings vier weken geleden door de directie ontslagen werd, sprake van onenigheid. De bond eist onder andere dat het ontslag van Hellings wordt teruggedraaid, het opstarten van de collectieve arbeidsovereenkomst (cao) en het vervangen van de directie.

Inmiddels heeft de Arbeidsinspectie bezwaar aangetekend tegen het ontslag van Hellings. De directie is op haar beurt naar de Ontslagcommissie gegaan en heeft Hellings op non-actief gesteld. Hierdoor mag Hellings de terreinen en gebouwen van de EBS niet betreden. Deze kwestie is reeds op de tafel van de regering gelegd, maar er nog geen middenweg bereikt. Bij de recente ontmoeting tussen de directie van de EBS en de bond, werd Hellings de toegang geweigerd.

Hoewel hij uitgenodigd was door de directie om te praten over algemene zaken binnen het bedrijf en het bepalen van een datum voor de start van de cao-gesprekken, mocht hij het terrein niet betreden. Mathoera: ‘’Dit kan niet. Het bestuur van de bond vertegenwoordigt de leden. Dat betekent dat de voorzitter ook deel uitmaakt van het bestuur. Elk bestuurslid dient aanwezig te zijn.‘’ Het is nog niet bekend welke besluiten er vandaag genomen zijn op de algemene ledenvergadering.

-door Orsilia Dinge-

 

More
articles