Suriname toegetreden tot Egmont Group of Financial Intelligence Units

De Egmont Group is een wereldwijde organisatie die op alle continenten actief is voor de Financial Intelligence Units (FIUs) die lid zijn van de Financial Task Force. Suriname behoort tot de Caribbean Task Force. Op woensdag 5 juni heeft de ondertekening van een Memorandum of Understanding (MoU) plaatsgevonden voor de toetreding van FIU-Suriname tot de Egmont Group. In 2010 zijn er reeds pogingen ondernomen om lid te worden van de Egmont Group, maar vanwege een tekort aan wettelijke mechanismen en onderbrekingen om de organisatie ook als autoriteit te laten functioneren in alle deelgebieden van de organisatie, moesten er wijzigingen aangebracht worden. Die veranderingen zijn in november 2022 aangebracht met de herziening van de Wet ter voorkoming en bestrijding Money Laundering en Terrorismefinanciering.

President Chandrikapersad Santokhi benadrukt dat het in het kader van goed bestuur, het heel belangrijk is dat Suriname op nationaal en internationaal niveau werkt aan het tegengaan van money laundering, terrorismefinanciering en financiering van proliferatie (handel van wapen en munitie met massavernietiging als doel). De coördinator van de Project Implementation Unit van het Surinaamse Anti-Money Laundering Programma, Roy Baidjnath Panday, legt uit dat het belang van het toetreden tot de Egmont Group onder andere is om heel snel informatie te kunnen wisselen over internationale transacties. Dit platform biedt de mogelijkheid tot het uitwisselen van informatie die van belang is voor FIUs. “Volgens onze informatie weten wij dat er vanuit Suriname heel veel handel van goederen in de regio’s Europa, Noord-Amerika en sedert kort ook naar Aziatische landen plaatsvindt”, aldus de voorzitter. Hij stelt dat de FIU vanuit dit platform aan uitwisseling van informatie kan doen en die informatie kan gebruiken voor analysedoeleinden.

De Egmont Group biedt ook technische hulp aan in de vorm van trainingen voor de Surinaamse medewerkers van FIU. De trainingen hebben als doel het versterken van interne expertise voor de aanpak van money laundering, terrorismefinanciering en financiering van proliferatie zodat de FIU-werkzaamheden effectief kunnen worden uitgevoerd. ‘’Tenslotte is het heel erg belangrijk dat je met lidlanden een op een relaties kan onderhouden. Zo kunnen we MoU’s tekenen met andere FIUs en gelden deze als mechanisme om één op één beveiligde informatie uit te wisselen. Een bijzonder voordeel dat onze FIU op voorsprong kan brengen, is het tijdig analyseren van ongebruikelijke transacties waaruit in het datasysteem blijkt dat ook buitenlanders met een bepaalde nationaliteit daarbij betrokken zijn”, zegt Baidjnath Panday.

More
articles