Staatsolie heeft deze week ambitieuze plannen aangekondigd om de offshore oliesector van het land uit te breiden met een intensief exploratieprogramma dat zich uitstrekt over de komende twee jaar. Tijdens zijn keynote-toespraak op de Suriname Energy, Oil and Gas Summit (SEOGS) op 4 juni, onthulde algemeen directeur Annand Jagesar, het plan om “veel exploratieputten” te boren, wat hij omschreef als een opwindende kans om nieuwe olievoorraden te ontdekken. Jagesar benadrukte ook dat een aantal van deze putten in nieuwe exploratiegebieden zouden worden geboord, waardoor de mogelijkheden voor oliewinning verder werden vergroot.
Met de huidige schatting van 4,6 miljard equivalente vaten aan hulpbronnen, waarvan gas goed is voor 48 procent, richt Staatsolie zich op het maximaliseren van de productiecapaciteit van Suriname.
Hoewel momenteel nog geen ontwikkeling online is, is de eerste olieproductie gepland voor 2028, met een project in Blok 58, dat wordt beheerd door TotalEnergies, met een geschatte waarde van 9 miljard dollar.
De opwinding rond de offshore industrie van Suriname breidt zich uit tot Blok 52, waar de recente ontdekkingen van Fusaea-1 en Roystonea-1 de potentie hebben om de ontwikkeling van 100.000 vaten per dag te ondersteunen, wat de geschatte 400 miljoen vaten aan winbare hulpbronnen benadert.
In zijn toespraak schetste Jagesar een visie voor de toekomst van Suriname en riep beleidsmakers op hun inspanningen te intensiveren om de grote inkomsten uit de offshore oliesector te beheren. Hij benadrukte de noodzaak van zorgvuldig beleid en uitvoering om de sector op duurzame wijze te ontwikkelen. Hoewel Suriname traditioneel bedreven is in de olieproductie op land, is de offshore sector nieuw en brengt die risico’s met zich mee. Toch ziet Suriname kansen om te leren van landen die succesvol hun offshore olievoorraden hebben ontwikkeld, met buurland Guyana als voorbeeld.
Met de recente ontdekking van 11 miljard vaten aan winbare grondstoffen, heeft Guyana zich snel gevestigd als een belangrijke speler in de mondiale olie-industrie. Echter, om dit te bereiken, moest Guyana ervoor zorgen dat essentiële elementen zoals lokale inhoudswetgeving, een wet op het Natural Resource Fund en strikte milieuregelgeving werden geïmplementeerd.
Met een sterke focus op groei en ontwikkeling, hoopt Suriname in de voetsporen te treden van succesvolle olieproducerende landen en zijn positie te versterken als een belangrijke speler in de regionale energiesector.