Coutinho: ‘Universeel basisinkomen kan Suriname uit armoede helpen’

  • Post author:
  • Post category:Lokaal

Steven Coutinho, crisismanager en oud-bankier, heeft in het radioprogramma ABC Aktueel gepleit voor de invoering van een 'universeel basisinkomen' (UBI) in Suriname. UBI betreft een gegarandeerd inkomen voor elke inwoner, ongeacht of ze werken of welke politieke partij ze ook steunen. Het doel is om Suriname uit de sociaal-economische armoede te halen.

Continue ReadingCoutinho: ‘Universeel basisinkomen kan Suriname uit armoede helpen’

Sheikh-Alibaks: ‘NPS nooit geweigerd, misvattingen in de samenleving’

  • Post author:
  • Post category:Lokaal

Samseerali Sheikh-Alibaks, voorzitter van het Onafhankelijk Kiesbureau (OKB), heeft tijdens een gisteren gehouden persconferentie duidelijk gemaakt dat de Nationale Partij Suriname (NPS) nooit is geweigerd door het OKB. Volgens Sheikh-Alibaks heeft de NPS de mogelijkheid gekregen de leemten in haar statuten te corrigeren, waarna de partij normaal geregistreerd kan worden in het openbaar register. Hij benadrukte dat er een misvatting in de samenleving bestaat dat het OKB de NPS zou hebben afgewezen. Sheikh-Alibaks legde uit, dat het niet de eerste keer is dat het OKB politieke partijen erop wijst, dat hun documenten niet in orde zijn, wat registratie in het openbaar register belemmert. Hij verwees naar vijf andere gevallen, waaronder die van de politieke partij STREI!

Continue ReadingSheikh-Alibaks: ‘NPS nooit geweigerd, misvattingen in de samenleving’

‘Grootgrondbezit voornamelijk in handen van politici en aan hen gerelateerde stichtingen’

  • Post author:
  • Post category:Lokaal

In een recente uitzending van het radioprogramma ‘Welingelichte Kringen’ op Radio ABC, heeft Pertab Bissumbar, adviseur van president Santokhi en lid van de Stuurgroep Landelijk Woningbouwprogramma (LWBP), opvallende informatie onthuld over grondeigendom in Suriname. “Bissumbar bracht naar voren dat politici en aan hen gerelateerde stichtingen, de voornaamste grootgrondbezitters zijn, wat aandacht vereist voor beleidsaanpassingen”, aldus de Vereniging van Economis-ten in Suriname (VES) in de mei-editie van VES Inzicht.

Continue Reading‘Grootgrondbezit voornamelijk in handen van politici en aan hen gerelateerde stichtingen’

SEOGS volgende stadium van succes

  • Post author:
  • Post category:Lokaal

President Chandrikapersad Santokhi zei bij de opening van de Suriname Energy Oil and Gas Summit (SEOGS) gisteren dat het jaarlijks evenement gericht is op het aantrekken van investeringsmogelijkheden in Suriname. Het thema van dit jaar is: “The Next Stage of Success” en hij benadrukte het economisch herstel en groeipotentieel van ons land. Volgens hem heeft Suriname een uitgebreid programma geïmplementeerd, ondersteund door het Internationaal Monetair Fonds (IMF) en andere internationale financiële instellingen, om zijn economie te stabiliseren en gunstige omstandigheden creëren voor investeringen.

Continue ReadingSEOGS volgende stadium van succes

Nog geen sprake van stijging waterpeil stuwmeer

  • Post author:
  • Post category:Lokaal

Minister David Abiamofo van Natuurlijke Hulpbronnen (NH) verklaarde tegenover de media dat het waterpeil in het Afobaka stuwmeer nog steeds zorgwekkend is. Volgens de bewindsman zijn wij ondanks de zware regenval van de afgelopen periode nog niet uit de gevarenzone. Abiamofo legde uit dat de langdurige droogte die we maanden geleden hebben meegemaakt, ervoor gezorgd heeft dat het waterpeil in het stuwmeer enorm is gedaald.

Continue ReadingNog geen sprake van stijging waterpeil stuwmeer

Visumvrij reizen naar de Schengenlanden niet eenvoudig

  • Post author:
  • Post category:Lokaal

Gesprekken voor een visumvrij kunnen reizen van Surinamers naar de Schengenlanden zijn in volle gang. De voorkeur gaat tot nog toe  voornamelijk om reizigers met diplomatieke en dienstpaspoorten.  De Surinaamse ambassadeur bij de Europese Unie en België Gilbert van Lierop, zegt in een interview met een lokaal medium, dat er nog enkele problemen zijn voor wat betreft het visumvrij reizen naar delen van Europa. Geert Wilders heeft de verkiezingen gewonnen in Nederland, en is volgens Van Lierop tegen migratie.

Continue ReadingVisumvrij reizen naar de Schengenlanden niet eenvoudig

Van Dijk-Silos bezorgd over weigering registratie NPS door OKB

  • Post author:
  • Post category:Lokaal

Jennifer van Dijk-Silos, advocaat en voormalig voorzitster van het Onafhankelijk Kiesbureau (OKB), heeft haar bezorgdheid geuit over de recente aankondiging van het OKB dat de Nationale Partij Suriname (NPS) zich niet kan laten registreren voor deelname aan de verkiezingen van mei 2025. Ze is van mening dat het OKB ten onrechte de registratie van de politieke organisatie weigert, omdat het niet de bevoegdheid heeft om statuten van partijen te herzien. 

Continue ReadingVan Dijk-Silos bezorgd over weigering registratie NPS door OKB

Bond EBS zal niet meer ingaan op uitnodiging van Leo Brunswijk

  • Post author:
  • Post category:Lokaal

De voorzitter van de bond bij de EBS (OWOS), Marciano Hellings, heeft in gesprek met Keynews verklaard niet meer in te zullen gaan op uitnodigingen van de algemeen directeur van de EBS Leo Brunswijk. Dit nadat de voorzitter door de beveiliging van het bedrijf afgelopen maandag buiten de poort werd gehouden, na te zijn uitgenodigd door de directie om te praten over algemene zaken binnen het bedrijf, en een datum te bepalen voor de start van de CAO gesprekken.

Continue ReadingBond EBS zal niet meer ingaan op uitnodiging van Leo Brunswijk

Asinga liet zich niet ontmoedigen

  • Post author:
  • Post category:Sport

De Surinaamse atleet Issam Asinga zal zich niet uit het veld laten slaan door roddels en incorrecte beweringen. Dit zei de atleet gisteren tijdens een persconferentie, betreffende het resultaat van zijn anti dopingtest. “Mijn toekomst? Dit is doorgaan met atletiek, want ik ben pas negentien jaar en de snelste U20-sprinter ooit. Ik zou een dwaas zijn om dat na op te geven voor iets dat ik niet heb gedaan. Ik heb ook nog een land dat achter me staat, mijn familie en vrienden die me ondersteunen en ik heb God die me eveneens ondersteunt. Dus waarom zou ik mijn droom moeten opgeven?” Aldus Asinga.

Continue ReadingAsinga liet zich niet ontmoedigen

Aanhouding Bordo zware klap voor Notch

  • Post author:
  • Post category:Sport

Notch de voetbalclub uit Moengo ging afgelopen week in de bekercompetitie met maar liefst 4-0 ten onder tegen Robinhood. De wedstrijd die werd gespeeld in het Franklin Essed Stadion, had genoeg publiek op de been gebracht. Echter was vanaf het begin van de wedstrijd duidelijk, dat de aanhouding van de clubpresident Bordo een zware domper betekende voor het team. Na de wedstrijd werd dit ook bevestigd door Notch-assistent coach Bryan Wee Wee. “Het is in de media. Iedereen praat erover. We zijn mensen en het is niet makkelijk om met bepaalde situaties om te gaan, en je zag het bij die jongens. Ze zijn jong en de club president is heel close met ze. Je zag het vandaag meteen vanaf het begin in de kleedkamer”, aldus Wee Wee tegenover Keynews. Echter benadrukte de oefenmeester dat na twee weken zaken weer op spoor moeten zijn om de Suriname Major League(SML) voort te zetten.

Continue ReadingAanhouding Bordo zware klap voor Notch

Potentie zoete patat centraal op ‘World Potato Day’

  • Post author:
  • Post category:Lokaal

Het Centrum voor Landbouwkundig Onderzoek in Suriname (CELOS) heeft de Internationale Dag van de Aardappel op donderdag 30 mei niet zomaar voorbij laten gaan. De potentie van de zoete aardappel of zoete patat stond op deze dag centraal bij een activiteit van het CELOS. Samen met stakeholders, staf en personeel van het CELOS, is bekeken hoe de productie van zoete patat bevorderd kan worden.

Continue ReadingPotentie zoete patat centraal op ‘World Potato Day’

Dienstwapen politieman ontvreemd

  • Post author:
  • Post category:Lokaal

Bij een aanrijding op zondag 2 juni aan de Sitalweg tussen een auto en een bromfiets, waarbij er sprake was van materiële schade en persoonlijke ongelukken, is het dienstwapen van het slachtoffer E.S. (32) die politieman is, door onbekenden weggenomen. De politie van het bureau De Nieuwe Grond kreeg op zondag 2 juni omstreeks 06:20 uur de melding van de aanrijding en deed de plek aan voor onderzoek.

Continue ReadingDienstwapen politieman ontvreemd
Read more about the article Update: Man aangehouden voor seksueel misbruik; neefje ook aangehouden
arrestatie

Update: Man aangehouden voor seksueel misbruik; neefje ook aangehouden

  • Post author:
  • Post category:Lokaal

De politie van het bureau Livorno heeft het neefje K.G. van de eerder aangehouden verdachte op zaterdag 1 juni, eveneens voor seksueel misdrijf aangehouden. Tijdens voortzetting van het onderzoek hebben de wetsdienaren geconstateerd dat de seksuele handelingen niet gepleegd zijn door de verdachte J.H. (40). Volgens het voorlopige onderzoek van de politie heeft J.H. beide jongens op heterdaad betrapt bij het plegen van de seksuele handelingen en heeft toen beide jongens ernstig aangesproken. Het onderzoek in deze zaak duurt voort.

Continue ReadingUpdate: Man aangehouden voor seksueel misbruik; neefje ook aangehouden

Woordenwisseling eindigt in schietpartij

  • Post author:
  • Post category:Lokaal

De politie van het bureau Kwatta heeft in de vroege ochtend van zaterdag 1 juni het dienstvuistvuurwapen van de politieman S.H. (30) in bewaring genomen. Na een telefonische melding omstreeks 02.50 uur van een vechtpartij bij SOL Grando aan de Kwattaweg, waarbij er schoten waren gelost, stapte omstreeks 03.30 uur S.H., die naderhand politieambtenaar blijkt te zijn, het politiebureau binnen. Hij gaf aan in een woordenwisseling te zijn geraakt met ene A.M. (19), die hem samen met enkele vrienden zou hebben mishandeld.

Continue ReadingWoordenwisseling eindigt in schietpartij

BESTUURSVERKIEZINGEN EN PARTICIPATIE

  • Post author:
  • Post category:Lokaal

De Nationale Democratische Partij, NDP, een voortvloeisel van de 25 Februari Beweging,  zal naar verluidt op korte termijn bestuursverkiezingen houden om te voorkomen, dat ze niet aan de komende vrije algemene en geheime verkiezingen van mei volgend jaar mag meedoen. De partij zal een reshuffeling binnen het hoofdbestuur moeten ondergaan, nu haar voorzitter en leider Desiré Delano Bouterse, het icoon van de partij, voortvluchtig is na een veroordeling van maar liefst 20 jaar onvoorwaardelijke gevangenisstraf, voor zijn deel in de Decembermoorden van 1982. 

Continue ReadingBESTUURSVERKIEZINGEN EN PARTICIPATIE

Een remedie voor de onderwijsproblematiek in het achterland

  • Post author:
  • Post category:Lokaal

De onderwijsproblematiek in het binnenland van Suriname is al decennialang een zorgwekkende kwestie. Gebrekkige infrastructuur, een tekort aan gekwalificeerd onderwijzend personeel, beperkte onderwijsvoorzieningen en sociaaleconomische uitdagingen, dragen bij aan een vicieuze cirkel van achterstand en ongelijkheid. Terwijl stedelijke gebieden geleidelijk vooruitgang boeken, blijven de inheemse en Marron kinderen in het binnenland achter.

Continue ReadingEen remedie voor de onderwijsproblematiek in het achterland