VSB steunt groene ontwikkelingsstrategie Suriname

De Vereniging Surinaams Bedrijfsleven (VSB) heeft op dinsdag 28 mei deelgenomen aan de eerste consultatieronde voor de formulering van de Green Development Strategy (GDS) van Suriname. De bijeenkomst, georganiseerd door het ministerie van Ruimtelijke Ordening en Milieu, markeert het begin van een reeks consultaties gericht op de duurzame ontwikkeling van Suriname. De GDS richt zich op het verantwoord benutten en beschermen van de natuurlijke rijkdommen van Suriname, om duurzame ontwikkeling te bevorderen. Als land met een netto negatieve CO2-uitstoot, staat Suriname voor de uitdaging economische groei te realiseren zonder de ecologische voetafdruk te vergroten.

Inbreng VSB

Tijdens de consultatie vertegenwoordigde bestuurslid Arianne de Bye en onderdirecteur Kamlesh Ganesh de VSB. Beiden benadrukten het belang van effectief afvalbeheer en de noodzaak om de GDS in lijn te brengen met de Just Transition Strategie van het ministerie van Arbeid, binnen het Decent Work Country Programma, en met de sociale beschermingsinitiatieven van het ministerie van Arbeid, Werkgelegenheid en Jeugdzaken (AWJ).

Arbeidsmarkt

De VSB wees op de cruciale rol van werkgeversorganisaties en het belang van arbeidsmarktontwikkelingen binnen de GDS. Er werd gewaarschuwd voor het risico van een ‘papieren tijger’ en gepleit voor een communicatiestrategie die de continuïteit van de GDS waarborgt, zelfs bij regeringswisselingen.

Bewustwording

Verder besprak de VSB het belang van onderwijs en bewustwording rond de GDS, en het behoud van biodiversiteit in Suriname. De VSB benadrukte de noodzaak van specifieke standaarden voor bedrijven en het aanpakken van milieuvervuiling door de agrarische sector.

Balans

Een belangrijke discussie betrof de vraag of Suriname zijn status als netto negatief emissieland wil behouden of bereid is deze status op te geven voor meer industriële ontwikkeling en werkgelegenheid.

De VSB benadrukte het belang van een grondige modellering van de strategie om tot een weloverwogen nationale beslissing te komen, inclusief mogelijke afspraken over het kapitaliseren van bosgebieden.

Vooruitblik

Deze eerste sessie markeert het begin van een reeks consultaties, met als doel de GDS tegen het einde van het jaar af te ronden.

De VSB kijkt uit naar verdere samenwerking en een constructieve bijdrage aan dit belangrijke nationale initiatief.

More
articles