Amerikanen plannen inval in Suriname op zoek naar de boom met dollars

Biden stuurt zijn mannen naar Suriname om te kijken hoe die bomen met dollars eruitzien. Wie weet waar die bomen zijn? De Amerikanen gaan ontdekken dat Surinamers grote fantasten zijn en dat ze met hun praatjes het hele land zoet kunnen houden, keer op keer op keer.

Vroeger werden de Surinamers zoet gehouden met spiegeltjes en kraaltjes door de koloniale heersers, bakra bassie, maar nu worden ze zoet gehouden door eigen Surinaamse politici. Suriname is nu meer dan 75 jaar verder sinds zelfbestuur en de Surinamer is geen spat veranderd. Ze zijn nog steeds in slaap te sussen en zoet te houden. In een programma, een goed initiatief, van Radio ABC, mochten de Surinaamse politieke partijen in anderhalve minuut vertellen waarom wij straks op hen moeten stemmen. U kunt het programma: ‘Politieke partijen motiveren waarom op hen gestemd moet worden in 2025 – ABC Online Nieuws, 24 mei 2024’, terugluisteren op: https://www.youtube.com/watch?v=O4Es_AbNfTM

Het is uiteraard een zogenoemde elevator pitch waarin je niet al te veel kan vertellen in een korte tijd. In anderhalve minuut kan je niet alles noemen, maar opvallend is dat ze allemaal als een Sinterklaas praten. Ze strooien met lollilop als de knechten van Sint in december, maar geen een kon aangeven, hoe zij het geld gaan verdienen dat ze zo kwistig gaan uitgeven.

Het is toch vreemd, raar, gek en tegen het idiote aan, dat de partijen ons vertellen wat ze allemaal aan ‘leuke’ dingen gaan doen, maar niet willen en kunnen vertellen hoe ze het gaan betalen. Heeft Suriname bomen met euro’s en dollars? Als die bomen toevallig bestaan – ook al is het in hun fantasie – dan moet je die bomen toch ooit eerst geplant hebben? Waar zijn ze dan? Zelfs de Amerikanen zijn nu geïnteresseerd geraakt in de biotech-innovatie van Suriname en willen het land binnenvallen om die boom.

Wat is er zo moeilijk om te begrijpen dat je eerst het geld moet verdienen om te kunnen uitgeven? Waarom kunnen ze dat niet vertellen? Wat snappen zij niet? Wat snapt het volk en de media niet om ze die vraag te stellen? Waarom wil het volk deze mensen zo graag geloven? Oké, begrijpelijk dat je in anderhalve minuut niet veel kunt vertellen, maar vertel dan op zijn minst waar jouw plan terug te vinden is, waarin we kunnen lezen hoe je het geld gaat verdienen om al die lollipops te kunnen betalen. Ook dat kunnen ze niet vertellen, want een plan is er niet.

Voor de kiezers moet nu duidelijk zijn dat ze te maken hebben met charlatans, ‘oplichters’ en grappenmakers die zonder blikken of blozen, bereid zijn je op te lichten met praatjes.

Het wordt tijd dat de Surinaamse politici tijd nemen en nadenken hoe ze aan het geld gaan komen en ons dat eerst vertellen en aannemelijk (!) maken, dat het verdienen ervan haalbaar is. Als niemand die politici die vragen voorlegt, dan gaan ze zich blijven gedragen als Sinterklaas. Uit zichzelf gaan ze dat niet doen. Dat hebben ze nooit eerder gedaan, dat hebben ze nu weer niet gedaan. Op hun websites staat ook niks.

Dus Surinaamse media neem jouw verantwoordelijkheid en stel ze de volgende simpele vragen:

  1. Wat gaan al die lollipops kosten?
  2. Hoe ga je die lollipops betalen c.q. financieren?
  3. Waar kan ik het onderbouwde plan terugvinden? Zodat ik het door deskundigen kan laten beoordelen op haalbaarheid.

Ps. Oh ja, trap niet in nieuwe verhalen en sprookjes van mensen die ineens USD 500 en USD 1000 per maand aan alle Surinamers beloven, zonder dat ze vertellen hoe ze aan het geld gaan komen. Waar is het plan, onderbouwd en doorgerekend?

Hikmat Mahawat Khan

More
articles