ALS WARME BOLLEN

Als warme bollen gaan de zogeheten en geluidloze e-bikes over de toonbank en vormen een steeds groter probleem en gevaar binnen het reguliere verkeer op de openbare weg. We hebben er al zovele malen over geschreven, dat deze elektrisch voortgedreven  e-bikes, niet gezien mogen worden als fietsen, omdat ze totaal niet aan de criteria van een fiets voldoen.

Ten eerste hebben ze een te hoge snelheid van wel 40 kilometer per uur. Ten tweede  kunnen twee mensen op deze e-bikes worden vervoerd en blijft de snelheid daarbij even hoog. Ten derde  rijden zelfs kinderen van onder de tien jaar op de openbare weg en hebben totaal geen kennis van verkeersregels. Ten vierde is het met de veiligheid van de bestuurders totaal mis, omdat ze geen valhelm op hebben. En omdat deze bestuurders van de e-bikes weinig of geen kennis hebben van de geldende verkeersregels, weten ze bijvoorbeeld niets over voorrangswegen en ook niet dat je niet links auto’s mag inhalen. Bovendien is de e-bike voor de automobilist een lastig nieuw vervoersmiddel, vanwege zijn geruisloosheid.

Maar er komen dagelijks meer van deze e-bikes op de weg, omdat je voor zo een vervoersmiddel, geen brandstof hoeft te kopen. Opladen en wegrijden is dus heel voordelig voor de bezitter. Maar er horen regels op de openbare weg nageleefd te worden en voor deze nieuwe vervoersmiddelen, zijn er tot nog toe geen regels. En dan te bedenken dat deze e-bikes al zeker een jaar op onze wegen te zien zijn, toch is het ministerie van Justitie en Politie er tot nog toe niet in geslaagd, regels te introduceren, waardoor de politie zou kunnen optreden tegen overtreders.

Al maanden hameren we erop, dat er een eind moet worden gebracht aan deze chaotische situatie binnen het verkeer, die wordt verhoogd door de e-bikes en hun bestuurders.  Hoe is het in hemelsnaam mogelijk, dat een ministerie van Justitie en Politie niet in staat is de regels te schrijven en via de gebruikelijke wettelijke kanalen, te introduceren. Moeten er eerst doden vallen onder de vaak zeer jeugdige bestuurders van dit nieuwe vervoersmiddel?  De indruk is inmiddels ontstaan, dat er druk wordt uitgeoefend op de overheid de nieuwe regels voor e-bikes nog niet door te voeren, omdat die een negatief effect zullen hebben op de verkoop. Er zullen in ieder geval niet meer van deze zogenaamde fietsen worden verkocht, omdat de minimale leeftijd op 16 jaar zal worden gefixeerd. We kunnen niets anders bedenken, waarom het nu al bijna een jaar is, dat deze ‘fietsen’ participeren in het verkeer op de openbare weg, en men maar blijft talmen stringente regels toe te passen en ook te gaan controleren op de naleving van deze nog te publiceren.

More
articles