VES: ‘President heeft niet het recht burgers te beledigen’

De recente publieke uitlatingen van president Santokhi richting de Vereniging van Economisten in Suriname (VES), zijn op grote schaal afgekeurd door de samenleving. De voorzitter en secretaris van de vereniging hebben publiekelijk gereageerd op de opmerkingen van de president.

In een toespraak stelde president Santokhi: “Zo heb je een gezaghebbende economische vereniging. Wanneer de koers stijgt, leveren ze kritiek en als die daalt, leveren ze kritiek. Wel, laten ze een spiegel voor zichzelf houden, zodat zij zichzelf gaan beoordelen. Laten ze voorlopig zich niet bezighouden met de economie. Ze hebben er geen verstand van! Ik zeg: Ze hebben er geen verstand van! If den wan sabi fa yu set’ a economie, dan den musu kon na Chan.”

De VES-secretaris reageerde hierop door de president op te roepen zijn eigen advies op te volgen en zichzelf in de spiegel te bekijken. “Discussies tussen leden van de VES en de regering geven de president niet het recht om burgers op deze wijze te beledigen. Dit ondermijnt de verwachtingen van een president die bruggen zou moeten slaan tussen burgers”, aldus de secretaris.

De VES, een vereniging met meer dan 50 jaar ervaring, benadrukt haar bereidheid om bij te dragen aan de ontwikkeling van het land. De secretaris erkende de moeilijke positie waarin de president zich bevindt, mede door het uittreden van een coalitiepartner en de kritiek op het regeringsbeleid. “Het lijkt erop dat de president een zondebok zoekt om zijn onvermogen om effectief leiding te geven aan het land af te wentelen”, aldus de secretaris.

De VES heeft vóór het aantreden van de regering Santokhi bijdragen geleverd voor een duurzame financieel-economische ontwikkeling. In augustus 2022 heeft de VES op verzoek van de regering een bundeling van haar adviezen en commentaren opgestuurd. Ondanks dat deze adviezen meer dan 100 pagina’s beslaan en gericht zijn aan verschillende overheidsinstanties, is hier nagenoeg niets mee gedaan.

Tijdens een ontmoeting met de president op 2 februari 2023 bood de VES aan te helpen met twee vraagstukken: het sociaal programma en het productiebeleid. Dit voorstel werd echter doorverwezen naar de minister van Financiën, die er vervolgens niets mee deed.

De VES benadrukt dat haar adviezen altijd opbouwend zijn en bedoeld om de regering op het juiste economische en bestuurlijke pad te helpen. Echter, de samenleving wordt regelmatig verrast door nieuwe corruptieschandalen, vaak gerelateerd aan vrienden, familie en sponsors van de regering.

More
articles