Surinaamse professionals geselecteerd voor klimaatslim landbouwprogramma in VS

De Amerikaanse ambassade in Paramaribo kondigt met trots aan dat vier Surinaamse professionals zullen deelnemen aan een bijzonder regionaal project van het International Visitor Leadership Program (IVLP), gericht op klimaatslimme landbouw.

De geselecteerde deelnemers zijn:

  • Yves Diran – leider van het Gewasbeheer Programma bij het Anne van Dijk Rijst Onderzoekscentrum Nickerie (ADRON).
  • Iwan Samoender – manager van de eenheid Klimaatverandering bij het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij.
  • Wendel Margaret – directeur van Para Lab N.V.
  • Afanaisa Paal – bosbouwexpert bij de Stichting Bosbeheer en Productiecontrole.

Deze professionals zullen naar de Verenigde Staten reizen om deel te nemen aan het programma: ‘Climate Smart Agriculture in the Caribbean’. Gedurende drie weken zullen ze bijeenkomsten bijwonen, partnerorganisaties ontmoeten, en studiereizen maken om klimaatslimme technieken voor bosherstel te observeren.

Een van de hoofddoelstellingen van het programma is het onderzoeken van de impact van klimaatverandering, droogte en stijgende zeespiegel op bodemproductiviteit en landbouwgrond aan de kust. Daarnaast zullen de deelnemers onderzoeken hoe veranderingen in regenpatronen en temperaturen de landbouwproductie en gewasopbrengsten beïnvloeden, wat uiteindelijk van invloed is op voedselprijzen en beschikbaarheid.

Het IVLP is het voornaamste professionele uitwisselingsprogramma van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken. Via kortetermijnuitwisselingen in de Verenigde Staten, ontwikkelen buitenlandse leiders duurzame relaties met hun Amerikaanse en internationale tegenhangers. Bijeenkomsten weerspiegelen hun professionele interesses en helpen hen om hun netwerken uit te breiden. Tot nu toe hebben meer dan 300 Surinamers deelgenomen aan het IVLP.

Dit specifieke IVLP richt zich op klimaatslimme landbouw als reactie op de klimaatcrisis en om voedselzekerheid in het Caribisch gebied te verbeteren. Het programma ondersteunt het voedselzekerheidsbeleid van de Amerikaanse regering, dat gericht is op het duurzaam verminderen van honger en ondervoeding en het opbouwen van veerkrachtige, duurzame en inclusieve voedselsystemen. Het programma draagt ook bij aan het Amerikaans-Caribisch Partnerschap om de klimaatcrisis aan te pakken (PACC) 2030, dat streeft naar bevordering van klimaatadaptatie en veerkracht tegen 2030, in lijn met de doelstellingen van de Overeenkomst van Parijs en de Duurzame Ontwikkelingsdoelen voor 2030.

More
articles