Nabestaanden betreuren het niet kunnen opsporen van Bouterse

Hugo Essed, advocaat van de nabestaanden van de 8 Decembermoorden, zegt dat familieleden van de slachtoffers zeer teleurgesteld zijn in de autoriteiten, die tot nu toe er niet in geslaagd zijn de voortvluchtige Bouterse en Dijksteel op te sporen. Essed: “We blijven erop vertrouwen dat de Surinaamse autoriteiten uiteindelijk – mogelijk met de hulp vanwege het buitenland – de voortvluchtige Bouterse en Dijksteel opsporen, zodat zij straf zullen kunnen uitzitten.”

Essed vertrouwt erop dat Dijksteel, Bouterse en Kempes aangehouden zullen worden. Kempes zit nu in Nederland. Essed is van mening dat de veroordeelden hun straf zullen uitzitten.

De voortvluchtige veroordeelden Desi Bouterse en Iwan Dijksteel zijn al meer dan vijf maanden voortvluchtig, waardoor de samenleving zich zorgen maakt over de inspanningen van de regering ze op te sporen en arresteren.

Ook verwijst Essed naar de verklaring van de procureur-generaal, Garcia Paragsingh, die in StarNieuws benadrukte, dat de acties van de regering cruciaal zijn om deze criminelen voor het gerecht te brengen.

Echter, de politie die verantwoordelijk is voor de opsporing en aanhouding, worstelt al jaren met beperkte middelen. Paragsingh wijst erop, dat ze vertrouwt op informatie van de inlichtingendiensten, om gezochte personen zoals Bouterse, op te sporen, maar met het huidige tekort aan middelen, wordt dat een uitdaging. Ondanks de uitdagingen blijft ze optimistisch over het Korps Politie Suriname (KPS) onder leiding van korpschef Bryan Isaacs, en gelooft ze, dat het zijn best doet met de beschikbare middelen.

Paragsingh bezocht onlangs de afdeling Bestrijding Zware Misdrijven van het KPS en ontving een lijst van urgente middelen, waaronder voertuigen, computers, camera’s en nachtkijkers. Hoewel ze een deel van het geïnde boetegeld teruggaf aan de politie, is het niet genoeg om haar operationele behoeften te dekken.

Het gebrek aan middelen doet de vraag rijzen of de inlichtingendiensten de vlucht van de verdachten hadden kunnen voorkomen. Paragsingh verduidelijkte het belang van de integriteit van de inlichtingendiensten en wees er voorts op dat het Openbaar Ministerie (OM) actief werkt aan onderzoeken, waarbij het vaak tips ontvangt van burgers, die grondig moeten worden nagetrokken.

In termen van financiering, heeft Suriname niet de middelen voor tipgeld en beloningen, in tegenstelling tot sommige landen, waar burgers financiële prikkels kunnen krijgen voor het verstrekken van anonieme informatie die kan leiden tot het oplossen van zaken of arrestaties. Ondanks het gebrek aan financiële middelen, onderhoudt Paragsingh contact met buitenlandse wetshandhavingsinstanties door middel van een samenwerking tussen politie en justitie.

Het OM geeft ook een kort overzicht van de gebeurtenissen die ertoe hebben geleid dat Bouterse en de andere veroordeelden, hun gevangenisstraf hebben kunnen ontlopen. Bouterse werd voor het laatst in het openbaar gezien in december 2023, nadat de rechtbank zijn gevangenisstraf van 20 jaar had bevestigd. Hierna begonnen hij en zijn advocaat juridische opties te onderzoeken, waaronder het aanvragen van gratie.

De deadline voor het gratieverzoek verstreek in januari 2024, maar Bouterse en Dijksteel meldden zich niet aan om hun gevangenisstraf uit te zitten. Het OM  had toen afspraken gemaakt met de advocaat, maar Bouterse weigerde naar de Santo Boma Strafinrichting te gaan, waardoor de locatie werd veranderd in het Care Hotel.

Het OM wees erop dat de vraagstukken waarmee de overheid en de politie worden geconfronteerd bij het opsporen en aanhouden van voortvluchtige veroordeelden, alles te maken hebben met een gebrek aan middelen. Het OM is van mening, dat het belang van overheidssteun bij het verstrekken van de noodzakelijke middelen voor effectieve onderzoeken en het verzamelen van inlichtingen, zeer gewenst is.

More
articles