UNICEF en MOB lanceren psychologische hulpverlening voor adolescenten

De afdeling Service Psychologische Hulpverlening voor Adolescenten van het Medisch Opvoedkundig Bureau (MOB), lanceerde op vrijdag 24 mei het UNICEF-MOB project: ‘Improve access to adolescent gender-responsive physical and mental health services and awareness’. Het geheel vond plaats in de vergaderruimte van het Nationaal Tuberculose Programma (NTP). Ceremonieel werden drie kamers voor psychologische hulpverlening in gebruik genomen in aanwezigheid van Radjesh Ori, directeur van het Bureau Openbare Gezondheidszorg, drs. Rakesh Gajadhar Sukul, directeur van Volksgezondheid en  Javier Córdoba Ortega, vertegenwoordiger van UNICEF.

Deze samenwerking met UNICEF maakt het mogelijk dat adolescenten in de leeftijd van 16 tot 21 jaar kosteloos psychologische hulpverlening kunnen krijgen in een veilige en mensvriendelijke omgeving waarin jongeren kunnen praten over hun mentale uitdagingen. Samen met een psycholoog zullen deze adolescenten begeleid worden door het proces heen, zodat deze jongeren weer die zekerheid in zichzelf ontdekken en beter om kunnen gaan met angstgevoelens, stress situaties, depressie en al het andere onzuivere.

Ori zei UNICEF dankbaar te zijn voor deze samenwerking en hoopt in de toekomst nog meer projecten aan te gaan. ‘’Mentale gezondheid in ons land is van eminent belang en behoeft de hoognodige aandacht, vooral wanneer we kijken naar wat er om ons heen gebeurt, waarbij het soms zover komt dat personen de hand aan zichzelf slaan, omdat zij niet uit een bepaalde situatie kunnen geraken. Met dit project wordt beoogd de bewustwording over de mentale gezondheid te verhogen en te verbeteren’’, aldus Ori.

Volgens Ortega, vertegenwoordiger van UNICEF, ervaren adolescenten vaak fysieke, sociale en psychologische veranderingen die het risico op psychische stoornissen kunnen verhogen. Sociologische factoren spelen ook een belangrijke rol in het welzijn van deze adolescenten. Uit onderzoek blijkt dat 28% van de adolescenten in Suriname heeft toegegeven een depressie te  hebben ontwikkeld; 33% geeft toe een angststoornis te hebben ontwikkeld en 36% heeft reeds zelfmoordgedachten gehad. Ortega hoopt dat met dit initiatief, wij met zijn allen samenwerken om de geestelijke gezondheid van iedere jongere in Suriname te verbeteren. Met dit project wordt de impact van het MOB verbreed door het bieden van professionele hulp door deskundigen voor wat betreft de geestelijke gezondheidszorg.

More
articles