WoodMac schat 4,6 miljard vaten voor de kust van Suriname

Suriname beschikt over aanzienlijke olie- en gasvoorraden die de potentie hebben om het land om te vormen tot een belangrijke speler op de wereldwijde energiemarkt. Consultancy Group Wood Mackenzie schat dat Suriname meer dan 2,4 miljard vaten olie en 12,5 biljoen kubieke voet (tcf) aardgas bezit. Omgerekend naar olie-equivalent komt dit neer op 2,2 miljard vaten olie-equivalent (boe) voor het gas. Dit brengt het totale aantal ontdekte hulpbronnen van Suriname op 4,6 miljard vaten olie-equivalent, waarbij gas goed is voor 48 procent van dit totaal.

Suriname is momenteel bezig zijn offshore oliesector uit te bouwen, in navolging van zijn meer gevestigde buurland Guyana, waar ExxonMobil het Stabroek-blok exploiteert. In Guyana bestaat 20 tot 30 procent van de 11 miljard vaten ontdekte hulpbronnen uit gas. Suriname heeft tot nu toe ontdekkingen gedaan in Blok 52, Blok 58 en Blok 53. In Blok 52 hebben ExxonMobil en Petronas gelijke aandelen. Blok 58 wordt gedeeld door APA Corporation en TotalEnergies, waarbij APA de exploitant is. Blok 53 heeft APA als exploitant met een werkbelang van 45 procent, Petronas met 30 procent en CEPSA met 25 procent.

Een significante vondst in 2023 bij de Zanderij-1-put in Blok 42, beheerd door Shell, toonde aan dat er een werkend aard-oliesysteem is en leverde netto olie-betalingen op, volgens Hess. Momenteel zijn Total en APA bezig met het ontwikkelen van het eerste offshore olieproject van Suriname. Wood Mackenzie ziet ook potentieel voor een zelfstandig gasproject in Suriname. Luiz Hayum, Principal Upstream Research Analyst Latin America Upstream bij WoodMac, geeft aan dat gasvoorraden van twee tcf begin 2030 een drijvende ontwikkeling van LNG (vloeibaar aardgas) zouden kunnen ondersteunen.

Slechts 40 procent van de offshore olieblokken in Suriname, wat neerkomt op ongeveer 32 miljoen hectare, heeft momenteel een vergunning. Dit betekent dat ruim 60 procent van de offshore gebieden nog onaangetast is en vol potentieel blijft, volgens informatie van de Surinaamse staatsoliemaatschappij Staatsolie.

Met deze rijke olie- en gasvoorraden en de voortdurende exploratie en ontwikkeling van offshore olieprojecten, lijkt Suriname goed gepositioneerd om een belangrijke speler in de wereldwijde energiemarkt te worden. De komende jaren zullen cruciaal zijn voor het land om deze hulpbronnen effectief te benutten en de infrastructuur en regelgeving te ontwikkelen die nodig zijn om optimaal te profiteren van deze natuurlijke rijkdommen.

More
articles