Vorswijk beaamt grote achterstand in afhandeling grondaanvragen

Dinotha Vorswijk, minister van Grondbeleid en Bosbeheer, beaamde de afgelopen week dat er nog altijd een enorme achterstand is in het afhandelen van grondaanvragen. Volgens de bewindsvrouwe zullen er voorlopig geen grote hoeveelheden aan beschikkingen worden verstrekt. Enkele jaren geleden lanceerde de regering een online registratiesysteem voor het aanvragen van grond, waarbij de teller op 70.000 aanvragen is komen te staan. Met deze online registraties wilde de regering het aanvraagproces vereenvoudigen en efficiënter maken voor alle doelgroepen.

Volgens Vorswijk plaatst het ministerie wekelijks informatie op zijn sociale mediakanalen over personen die in aanmerking komen voor een perceel. Er zijn nog achterstanden uit 2019 die moeten worden weggewerkt, evenals andere oude aanvragen die nog steeds niet zijn afgehandeld. Het ministerie blijft zich volgens Vorswijk, inzetten om eenieder te accommoderen.

Het proces van het omzetten van grondhuur naar eigendom, verloopt volgens de minister goed. Personen kunnen via een digitaal systeem hun documenten uploaden of zelf naar het ministerie gaan om de stukken in te dienen.  Het Staatsbesluit dat hiervoor is vastgesteld, is momenteel geldig voor één jaar, maar de regering overweegt nu reeds om dit besluit met nog een jaar te verlengen. Dit zal naar verwachting meer voordelen opleveren voor de samenleving.

More
articles