TRANSPARANTIE OF STEMMINGMAKERIJ

Marinus Bee, voorzitter van De Nationale Assemblee, heeft gemeend de regering op de vingers te moeten tikken over het gevoerde grondbeleid. Bee is van mening dat voor wat betreft het grondbeleid er geen transparantie is en dat daar verandering in moet komen. Voorts is de heer Bee van mening dat er nauwelijks eenheid is binnen de coalitieregering als het om het grondbeleid gaat. De assembleevoorzitter heeft uit eigen partijkringen van zijn ABOP genoeg informatie, om te kunnen weten, dat er krachten zijn binnen het ministerie van G.B.B. die handelingen plegen die als zuiver corrupt kunnen worden aangemerkt en er zaken in de hand worden gewerkt, zoals recentelijk nog bij de Stalweide in Nickerie. Ook moet het de heer Bee ter ore zijn gekomen, dat er op grote schaal wordt gerommeld met bereidverklaringen en ingediende data voor wat betreft aanvragen van domeinland in grondhuur via honderden stichtingen, waarachter tal van duistere figuren zitten. Hier is helemaal geen transparantie mogelijk, omdat de aanvragers  er geen baat bij hebben dat hun identiteit gelijk naar voren komt.

Weet de heer Bee niet, dat er momenteel tal van rechtszaken lopen tegen het ministerie van GBB omdat er binnen het gevoerde grondbeleid tal van zaken fout zijn gelopen, en de zaken zijn aangespannen door personen en instanties die van mening zijn dat ze zwaar door GBB worden benadeeld. Het is overigens geen novum dat het ministerie van GBB in tal van zaken in opspraak is geraakt en dat geldt natuurlijk ook voor de periode van voor juli 2020.

Er wordt al jaren gerotzooid op dit ministerie met gronden, en het is ook niet onbekend, dat hoge ambtenaren en zelfs ministers die daar gezeten hebben, er zeer goed van geworden zijn en dan zeker in financiële zin.  Grote arealen zijn ter beschikking gesteld aan lieden die in het verleden forse tyuku’s bereid waren te betalen. Daarom is dit ministerie zeer gewild bij veel politieke partijen waarvan de vooraanstaanden voortdurend last hebben van grondhonger.

De voorzitter van de Assemblée weet precies hoe de vork in de steel zit en dat de ene coalitiegenoot gebelgd raakt wanneer die in de gaten krijgt dat een groot grondgebied is afgestaan aan een politieke opponent. We willen het hier dit keer niet eens hebben over de zogeheten bestemmingswijzigingen van uitgegeven arealen in grondhuur. Bee weet ook dat mensen door G.B.B. gronden toegewezen krijgen en die binnen de kortste keren weer doorverkopen. Transparantie verlangen bij het verlenen van grondhuurpercelen, zal niet lukken, omdat zulks zou betekenen meer controle op het op een juiste wijze uitgeven van grondhuurpercelen. En dat is juist wat men niet wenst, want dan komt er een eind aan het aannemen van tyuku’s op grote schaal en natuurlijk de zelfverrijking van bepaalde corruptelingen in en buiten het departement voor grondbeleid. De uithaal van de heer Bee naar de regering inzake het grondbeleid over ontbrekende transparantie en eenheid mag dan ook gezien worden als stemmingmakerij. Dat er geen eenheid is tussen de coalitiegenoten wisten we van meet af aan. Men is tot nog toe bij elkaar, omdat het gewoon niet anders kon in juli 2020.

More
articles