Rystad Energy: ‘Petronas kan in 2031 eerste gasproject van Suriname opleveren’

Het Noorse bedrijf Rystad Energy ziet het eerste zelfstandige gasproject van Suriname mogelijk al in 2031 werkelijkheid worden in het door Petronas beheerde Blok 52. Dit project wordt gestimuleerd door een recent toegekend tienjarig belastingvoordeel vanuit Suriname, vastgelegd in een Letter of Agreement (LoA).

Volgens een rapport van Rystad Energy d.d. 24 april, is deze LoA essentieel voor de voortdurende evaluatie-inspanningen en het beoordelen van de haalbaarheid van gasproductie dat de weg zou kunnen vrijmaken voor de eerste aardgasproductie van Suriname in 2031.

In Blok 52 zijn drie belangrijke ontdekkingen gedaan. De meest recente vond plaats op 15 mei bij de Fusaea-1-put, gelegen 170 kilometer van de Roystonea-1-put. Volgens Wood Mackenzie bevatten deze twee putten samen ongeveer 400 miljoen vaten olie.

Daarnaast is er de Sloanea-1-ontdekking.

Petronas heeft de evaluatie van Sloanea-2 in april afgerond. De resultaten hiervan zullen bepalend zijn voor de commerciële haalbaarheid van een gasveld.

De LoA biedt ook een kader voor de ontwikkeling van gasreserves binnen Blok 52 en opent de weg voor onderhandelingen, waaronder het toevoegen van een ‘gasaddendum’ aan het bestaande productieaandeelcontract dat in 2013 werd ondertekend.

Petronas heeft gesuggereerd dat een project met drijvend vloeibaar aardgas (FLNG) een mogelijke optie is. FLNG betreft het winnen van gas vanaf een drijvend productieplatform, het vloeibaar maken en opslaan voor transport via gastankers.

Blok 52 beslaat een gebied van 4.749 vierkante kilometer, gelegen ten noorden van de kust van Paramaribo, de hoofdstad van Suriname, in het Guyana-Suriname bekken. Het succes van ExxonMobil aan de Guyaanse kant van dit bekken speelt een cruciale rol in de exploratieactiviteiten voor de kust van Suriname. ExxonMobil heeft daar inmiddels ruim 11 miljard vaten olie-equivalent gevonden in het Stabroek-blok en produceert momenteel meer dan 600.000 vaten olie per dag.

Petronas Suriname E&P is de exploitant van Blok 52 met een belang van 50 procent, terwijl ExxonMobil Exploration and Production Suriname B.V. de overige 50 procent bezit.

More
articles