Zolang douanekoers niet daalt, zullen winkelprijzen niet dalen

De wisselkoers van de USD daalt bij de verschillende cambio’s, doch de prijzen van de producten in de winkels zijn tot op heden niet gedaald. Gretle Wolfram, voorzitster van Winkeliers en Ondernemers Vereniging in Suriname (WOVS), zegt in het radioprogramma ABC Aktueel, dat importeurs ook afhankelijk zijn van de douanekoers. ‘’Momenteel is de douanekoers hoger dan de cambiokoers, en zolang de douanekoers niet daalt, kan men niet verwachten dat de prijzen van goederen zullen dalen’’, aldus Wolfram, eraan toevoegend dat Suriname een importland is.

Wolfram verduidelijkt dat verschillende factoren een rol spelen: ‘’De verhoging van het minimumuurloon naar ongeveer SRD 50, de benzineprijs, omdat de goederen vervoerd worden naar de magazijnen van de groothandelaren. Dit heeft allemaal invloed op de prijsbepaling van producten.’’ Volgens Wolfram zou de samenleving een verschil kunnen merken, als de douanekoers en Centrale Bank -koers zouden dalen. ‘’Het is opmerkelijk dat zelfs de producten in de Foodbasket, die door de overheid gefinancierd wordt, niet in prijs dalen. De Foodbasket is slecht een paar SRD goedkoper dan de Chinees, dat is geen groot verschil’’, aldus Wolfram.

‘’Een daling van de douanekoers en Centrale Bank-koers moeten niet het resultaat zijn van een stunt van de overheid naar de verkiezingen toe, maar eerder van een correcte aanpak. De koers zou een weerspiegeling moeten zijn van de werkelijke waarde van de Surinaamse munteenheid. Voor verschillende ondernemers is het nu heel zwaar, om hun onderneming boven water te houden’’, benadrukte Wolfram. De afgelopen twee jaar, hebben volgens Wolfram bepaalde ondernemers hun deuren moeten sluiten, omdat zij gewoon niet meer uitkwamen met de kosten, en ook door de hoognodige behoeftes die mensen als prioriteit achten, waardoor er weinig geld overblijft voor luxe goederen of diensten. ‘’Wij moeten nu alleen maar hopen, dat de economische situatie mag veranderen’’, aldus Wolfram.

More
articles