Oproep en uitdaging aan VHP, Santokhi, VHP-mediacommissie en de tjamtja’s van Santokhi

Santokhi maakt zich klaar voor een tweede termijn. Op zaterdag 25 mei 2024 gaat hij aftrappen met zijn campagne met als rode draad “geef mij een tweede termijn, laat mij mijn klus” afmaken.

Dat Santokhi faliekant is mislukt in de afgelopen vier jaar, is voor iedereen duidelijk, behalve voor de diehard fans van hem en zijn tjamtja’s. Noot: tjamtja’s is een Indiaas woord voor de meelopers en meepraters, de Surinaamse versie van de Iraakse minister van Informatiezaken ten tijde van het binnenvallen van Irak door Amerika. Een paar tjamtja’s die velen kennen, zijn de diaspora woordgoochelaar Makka en de tori schilder Naipal, die alle ‘zwarte’ zaken van Santokhi probeert ‘wit’ te verven.

Waarom wil Santokhi een tweede termijn? Om wat te doen? Iedereen heeft recht op een tweede  kans zegt men, maar dan moeten er redenen voor zijn en die persoon moet het aannemelijk maken – bewijzen is wellicht teveel gevraagd – dat hij voortaan anders zal zijn en anders zal doen. Dat aannemelijk maken, is de kern van mijn oproep en uitdaging aan VHP, Santokhi, VHP-media commissie en zijn tjamtja’s.

Narratief van Santokhi

Wij zien Santokhi en zijn tjamtja’s met een narratief komen om te sorteren op een tweede termijn. Wat is het narratief, de storyline van Santokhi? Ik zal dat in simpele ‘Loes en Mama taal’ samenvatten:

De ellende die ik aantrof na machtsovername in 2020, was groter dan wij dachten en het kostte mij daarom meer tijd om de troep op te ruimen. In de afgelopen vier jaar heb ik de boel schoongemaakt en de basis gelegd voor ontwikkeling. Nu wil ik gaan bouwen, alles is klaargelegd, geef mij daarom nog even de tijd en dan zal ik je een prachtig land teruggeven. En oh ja, je wilt toch niet riskeren dat alles wat klaar gelegd is, weer kapotgeslagen wordt door de vorige regering.

Als je dat zo hoort, dan krijg je bijna tranen in jouw ogen van medelijden en medeleven en je wilt dan de man niet nog eens 5, maar nog eens 25 jaar regeermacht gunnen. Maar het land besturen is geen Bollywood soapserie om bij te gaan huilen, het is serieus business. Dus moeten wij nuchter en serieus naar zijn verhaal kijken.

Mijn oproep en uitdaging

Bij het nuchter – voordeel als je alleen halal drinkt – bekijken van zijn narratief kom ik tot de hoofdvraag aan hem, aan de VHP, aan de VHP-mediacommissie en aan zijn tjamtja’s:

Kan je ons vertellen wat hij in de volgende regeertermijn wil gaan doen met het land, voor het land en voor het volk? Komen waarvoor? To do what?

Deze hoofdvraag heeft enkele diepere lagen, dus pel ik die graag af en giet die om in subvragen waarop ze op zaterdag 25 mei 2024 bij de start van hun campagne, antwoord zouden moeten geven:

  1. Wat is zijn visie voor het land?
  2. Wat is zijn plan voor 2025-2030?
  3. Waarom gaat het hem deze keer wel lukken om het voor elkaar te krijgen?
  4. Kan hij zijn visie en plan uitgewerkt (!) – jaja, uitgewerkt – publiceren bij de start van de campagne? Zodat wij allen zelf kunnen beoordelen of het allemaal logisch, realistisch, uitvoerbaar en haalbaar is.

Aandachtspunten om mee te nemen

Om VHP, Santokhi, de VHP-mediacommissie en de tjamtja’s een ‘handje’ te helpen en om te voorkomen dat wij straks weer een samenraapsel van documenten zien – niet eens krijgen- het volgende als aandachtspunt. Deze keer is Santokhi al vier jaar zelf aan de macht, dus dan weten jullie alle details bij de overheid en kennen jullie alle cijfers en jullie hebben alle staatsdocumenten en plannen, dus dan kunnen jullie nu met al die kennis en ervaring, een goed plan schrijven en presenteren. Beter dan het plan van 2020! Jullie kunnen je straks niet meer beroepen op ‘konijnen uit de hoed’ of ‘lijken uit de kast’ en jullie hebben deze keer alle staatsmiddelen – mensen en geld –  tot jullie beschikking. Jullie hebben ook toegang tot alles en iedereen. Dus nu is het uur der waarheid. Laat zien! Waarom wil je mandaat, wat ga je doen? Als je nog een kans wilt, dan moet je nu, nu nu nu, ons vertellen wat jouw visie is en plan is. Doe je dit niet, dan ben je een overduidelijke recidivist als die in 2020 lucht verkocht en de boel daarna belazerde en daarmee is het bewijs dan geleverd dat alles zich gaat herhalen, namelijk veel blaten en niks voor elkaar krijgen en dan is het voor iedereen overduidelijk, namelijk: Santokhi is geen optie en onder geen beding een tweede kans voor hem. Dus het is simpel, gewoon een visie en plan presenteren en wij geven mandaat als het allemaal klopt. Als!

Geheugensteun

Ter verduidelijking: wij zoeken geen sprookjesboek als plan, geen vision dit en vision dat, geen diasporakapitaal fata morgana onzin, geen wo set’ ing of movement geklets. Wij zoeken een visie, vertaald in een plan. Het moet gaan om:

  1. Wat is de Ontwikkelingsvisie
  2. Wat is de Maatschappijvisie
  3. Wat de Leiderschapvisie

En die visie moet vertaald worden in een plan dat moet bevatten:

  1. Wat: wat zijn de plannen van de visie en wat moet bereikt zijn, wat zijn de mijlpalen.
  2. Hoe: hoe vindt de realisatie van de visie plaats.
  3. Wanneer: wanneer zijn de mijlpalen bereikt en wanneer zijn de resultaten zichtbaar.
  4. Wie: met wie ga je het doen, wat is hun trackrecord.
  5. Hoeveel: hoeveel gaat het kosten, hoe ga je het financieren en wat gaat het allemaal opleveren.

Nu wordt het voor Santokhi en de VHP duidelijk dat ze deze keer niet met gebakken luchtverkopers als zijn diaspora ecofin-goochelaar en andere diaspora luchtfietsers en dromers aan moeten komen, maar met real professionals. Die truc is uitgewerkt. Nu is het serieus business.

Bewijs

Wil Santokhi dat het volk hem een kans geeft, dan moet hij nu bewijs leveren. Dat is niet veel gevraagd. Publiceer op zaterdag 25 mei 2024 jouw visie en plan volgens bovenstaande componenten. Dat is de oproep en uitdaging aan Santokhi, de VHP, de VHP-mediacommissie en de tjamtja’s van hem. Doe je het niet, dan is dat een bewijs voor iedereen dat niets is veranderd aan Santokhi en aan de VHP, alles gaat zich herhalen. Alleen een ezel stoot zich twee keer aan dezelfde steen. Is de Surinaamse kiezer een ezel of niet?

Wij gaan het nu zien. Het is het uur der waarheid.

Ps. Andere politieke partijen komen straks ook aan de beurt, als ze om een kans vragen.

Hikmat Mahawat Khan

More
articles