USAID/BHA verzorgt een schoolveiligheidscursus in Suriname

  • Post author:
  • Post category:Lokaal

De School Safety Course, een innovatief initiatief om scholen te helpen zich voor te bereiden op natuurrampen en andere noodsituaties, werd vrijdag afgerond op het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur. Het programma maakt deel uit van het Risk Management Training and Technical Assistance Program van het United States Agency for International Development (USAID), geïmplementeerd door het Bureau of Humanitarian Assistance (BHA) van USAID, in samenwerking met het Nationaal Coördinatiecentrum voor Rampenbeheersing (NCCR) en het ministerie van Onderwijs in Suriname.

Continue ReadingUSAID/BHA verzorgt een schoolveiligheidscursus in Suriname

Massamoord Moiwana herdacht: reflectie, gebed en emotie

  • Post author:
  • Post category:Lokaal

De Basis Gemeente A Nieuw Tilii heeft samen met de stichtingen Moiwana en 8 December 1982, op zondag 19 mei een dienst gehouden ter herdenking van de massamoord in het dorp Moiwana op 29 november 1986.  Negenendertig mensen verloren hun leven tijdens deze verschrikkelijke moordpartij die werd uitgevoerd door het Nationaal Leger van Suriname.

Continue ReadingMassamoord Moiwana herdacht: reflectie, gebed en emotie

EBS: ‘We doen er alles aan storingen te voorkomen’

  • Post author:
  • Post category:Lokaal

De Energie Bedrijven Suriname (EBS), geeft op haar website informatie over het probleem van stroomonderbrekingen en het belang van een betrouwbare elektriciteitsvoorziening in de moderne samenleving. De EBS benadrukt dat de uitdagingen waarmee het bedrijf worden geconfronteerd, zoals verouderende infrastructuur, onvoldoende onderhoud en een toenemende vraag naar elektriciteit, soms niet te voorzien zijn.

Continue ReadingEBS: ‘We doen er alles aan storingen te voorkomen’

SEOB: ‘Economische bedrijvigheid, vooral in bosbouw- en horecasector, toont verbetering’

  • Post author:
  • Post category:Lokaal

Het 11e Suriname Economic Oversight Board (SEOB) -bulletin geeft een gedetailleerd overzicht van de voortgang van het IMF-programma en de ontwikkelingen die daarmee samenhangen. In april 2024 vervolgden de wisselkoersen voor vreemde valuta hun neerwaartse trend. Tegelijkertijd versnelde de jaar-op-jaar inflatie in maart 2024 tot 26,8 procent, een stijging van 1,4 procentpunt ten opzichte van februari 2024. Deze versnelling kan voornamelijk worden toegeschreven aan de verhoging van nutstarieven. De gemiddelde inflatie, gemeten als prijsstijgingen in de laatste 12 maanden ten opzichte van de 12 maanden daarvoor, blijft hoog en bedroeg 43,2 procent in maart 2024.

Continue ReadingSEOB: ‘Economische bedrijvigheid, vooral in bosbouw- en horecasector, toont verbetering’

Doorlichting veiligheidsdiensten en verscherping grensoverschrijdende posten

  • Post author:
  • Post category:Lokaal

In een reactie op de grote drugsvangst in Hong Kong afkomstig uit Suriname, zegt DA’91-voorzitster Angelique del Castilho, dat ze het triest vindt dat voor de zoveelste keer, een aanzienlijk grote hoeveelheid drugs vanuit Suriname wordt verscheept. Ze benadrukte dat de grote structurele gaten in de veiligheidsdiensten ertoe bijdragen dat illegale drugshoeveelheden worden getransporteerd naar andere landen. Volgens haar gebeurt het smokkelen van grote illegale hoeveelheden drugs vanuit Suriname al zo vaak, dat we nu mogen verwachten dat er een eind aan wordt gemaakt.

Continue ReadingDoorlichting veiligheidsdiensten en verscherping grensoverschrijdende posten

Marinus Bee: ‘Het gaat verkeerd, er is geen transparantie’

  • Post author:
  • Post category:Lokaal

Marinus Bee, DNA-voorzitter en secretaris van de politieke partij ABOP, heeft in het radioprogramma 'Welingelichte Kringen', kritiek geuit op het huidige grondbeleid van de Surinaamse regering. Bee benadrukte, dat er binnen de regering geen eenheid is voor wat betreft het grondbeleid, en dat er een gebrek aan transparantie heerst. "Het gaat verkeerd, er is geen transparantie. Dit is niet iets van deze regering alleen. We hebben regeerperiodes gehad, waarbij ministers werden bedankt, ook ministers met goede intenties zijn bedankt. Je vraagt je af: wat willen we?", aldus Bee.

Continue ReadingMarinus Bee: ‘Het gaat verkeerd, er is geen transparantie’

Ali: ‘Santokhi beloofde twee maanden geleden wederom 150 visvergunningen’

  • Post author:
  • Post category:Lokaal

Ifraan Ali, de president van Guyana, heeft de afgelopen week tijdens een openbare bijeenkomst in Crabwood Creek, Berbice, gezegd dat hij samen met de president van Suriname bezig is, de mogelijkheid te bekijken voor het verstrekken van 150 visvergunningen aan Guyanese vissers. Volgens Ali heeft Santokhi twee maanden geleden nog beloofd dat het goed komt met de visvergunningen.

Continue ReadingAli: ‘Santokhi beloofde twee maanden geleden wederom 150 visvergunningen’
Read more about the article Oproep en uitdaging aan VHP, Santokhi, VHP-mediacommissie en de tjamtja’s van Santokhi
In verband met de 71e jaardag van de Voorruitstervende Hervorming Partij (VHP), hield de partij zaterdagavond een meeting. Mensen uit verschillende delen van het land waren aanwezig op de meeting.

Oproep en uitdaging aan VHP, Santokhi, VHP-mediacommissie en de tjamtja’s van Santokhi

Santokhi maakt zich klaar voor een tweede termijn. Op zaterdag 25 mei 2024 gaat hij aftrappen met zijn campagne met als rode draad “geef mij een tweede termijn, laat mij mijn klus” afmaken.

Continue ReadingOproep en uitdaging aan VHP, Santokhi, VHP-mediacommissie en de tjamtja’s van Santokhi

OP DE KAART

  • Post author:
  • Post category:Lokaal

Voor de staatkundige onafhankelijkheid van Suriname in 1975, waren er internationaal slechts weinigen, die wisten waar dit land in geografische zin te vinden was. Zelfs in het moederland aan de Noordzee, waren er ook tallozen die nooit van Suriname gehoord hadden. Een wat oudere dame wist ons eens te vertellen, dat Suriname deel van het voormalige Oost-Indië uitmaakte. Van de handelingen die de handlangers van de West-Indische Compagnie in ons land gedurende de slavernij hadden uitgehaald, was behalve in met name de pakhuizen in Amsterdam en het Nederlandse bankwezen, slechts heel weinig bekend.

Continue ReadingOP DE KAART

Geen HPV-vaccinatie voor volwassen mannen tegen prostaatkanker

  • Post author:
  • Post category:Lokaal

Ieder jaar krijgen vrouwen en mannen kanker door het Humaan Papilloma Virus (HPV). Volgens meldingen van het Bureau voor Openbare Gezondheidszorg (BOG), is het HPV-vaccin een bescherming tegen zes soorten kanker: baarmoederhalskanker, kanker aan mond- en keelholte, de vagina, schaamlippen, de anus en penis. Het Nationaal Immunisatie Programma van het BOG, is op 25 april gestart met een landelijke HPV-scholenvaccinatiecampagne om meisjes en jongens  van 9 t/m 13 jaar te vaccineren tegen HPV.

Continue ReadingGeen HPV-vaccinatie voor volwassen mannen tegen prostaatkanker

Jones: ‘Nieuwe parlementariërs zullen meer dan SRD 82.000 verdienen’

  • Post author:
  • Post category:Lokaal

NDP-parlementariër Ebu Jones, is niet te spreken over de forse salarisverhogingen die in voorbereiding zijn voor parlementariërs, met name de voorzitter van het parlement en de de ondervoorzitter van het parlement. Dit werd duidelijk afgelopen donderdag in het parlement tijdens de behandeling van de Wet Rechtspositie Rechterlijke Macht en de wetten Geldelijke Voorzieningen President en Vicepresident,

Continue ReadingJones: ‘Nieuwe parlementariërs zullen meer dan SRD 82.000 verdienen’