Onenigheid tussen Surinaamse en Guyanese vissers vermoedelijk opgelost

Vorig jaar klaagden Guyanese vissers die hun handel drijven in wateren voor onze kust, over hogere huurprijzen voor visvergunningen. De Guyanese vissers protesteerden tegen de jaarlijkse huur van de licenties. Tevens werd bekend dat ze 4.500 US-dollar moesten betalen voor de vergunningen.

Willem Mohamedhusain, voorzitter van het Visserscollectief in Commewijne, zei vandaag dat de dispuutsituatie waarin Guyanese en Surinaamse vissers het niet met elkaar eens zijn over de garnalen- en bijvangsten, nu opgelost schijnt te zijn.

Mohamedhusain maakt duidelijk dat er door middel van het plaatsen van palen in het gebied voor visvangsten voor de kust van Suriname, ordening is gebracht. Volgens hem hebben de vissers genoegen genomen met deze indeling voor de kust, die gezien kan worden als zones. Ook de Surinaamse Kustwacht, met wie volgens Mohamedhusain een goede verstandhouding bestaat, houdt een oogje in het zeil. Hij vertelde ook dat het collectief over een visserijcentra beschikt en de vissers van privéruimten gebruik kunnen maken. “Natuurlijk moeten ze voldoen aan de eisen, voor onder andere de vergunning”, aldus Mohamedhusain.

Hij sprak ook over de regelgeving, die volgens hem goed verloopt en waaraan bepaalde bedrijven moeten voldoen. Zo noemde hij bedrijven die exporteren naar het Caribisch gebied. Ook is hij van mening, dat de export naar dat gebied momenteel een groot succes is.

Evenwel wees hij erop dat de visserijsector in Commewijne ook te kampen heeft met de eigenaardigheden van de klimaatsverandering. Eerder sprak Mark Lall, secretaris van het Visserscollectief, over de invloed die de visserij-industrie in Suriname ondervindt door klimaatverandering, wat leidt tot verminderde visvangsten en mogelijke visschaarste.

Hij beschreef de sterke wind en turbulentie langs de kust, die volgens Lall het vissen moeilijker maken, wat ook heeft geleid tot een verminderde aanvoer. “Dit heeft tot gevolg hogere inkoopprijzen voor vis, waarbij sommige visverkopers tot SRD 30 per kilo meer moeten betalen”.

De zware weersomstandigheden zullen naar verwachting aanhouden, met golven die tot 3,1 meter hoog kunnen worden. Naast de nadelige gevolgen van de klimaatverandering heeft de visindustrie ook te kampen met hoge bedrijfskosten, met name die voor brandstof.

“Het Visserscollectief pleit al jaren voor overheidssubsidies, maar heeft niet de nodige steun gekregen. Dit gebrek aan steun is een bron van frustratie, gezien de belangrijke rol die de visserij speelt in het levensonderhoud van de lokale gemeenschap”, aldus Lall.

More
articles