Het voordeel van het AstraZeneca-vaccin is groter dan de risico’s

Het Covid-19 vaccin “AstraZeneca” werd toegediend in Suriname na goedkeuring van de Wereldgezondheidsorganisatie WHO, zo verduidelijkte Amar Ramadhin, minister van Volksgezondheid, tegenover Starnieuws. Ramadhin was de eerste persoon die in februari 2021, het vaccin toegediend kreeg.

Commotie over AstraZeneca

De fabrikant van het vaccin heeft wereldwijd het vaccin uit de handel gehaald, wat voor veel commotie heeft gezorgd. Ramadhin benadrukte dat het voordeel van het AstraZeneca-vaccin vele malen groter is dan de risico’s. Hij zei ook dat het grotere voordeel van het vaccin niet onderschat moet worden en dat er vaker updates zijn geweest van de fabrikant tijdens de fase van toediening.

Volksgezondheidsverklaring

Volksgezondheid verklaarde dat AstraZeneca uit de commerciële markt is gehaald vanwege de grotere vraag naar nieuwere versies van Covid-19-vaccins, die zijn ontwikkeld op basis van recentere varianten van het virus. Het bedrijf is trots op het vaccin dat het heeft ontwikkeld, waarvan wereldwijd meer dan 3 miljard doses zijn toegediend. De WHO heeft het vaccin veilig en effectief verklaard voor personen ouder dan 18 jaar.

Mensen claimen slachtoffers te zijn

Het AstraZeneca-vaccin is binnen een jaar na de start van de pandemie ontwikkeld door wetenschappers van de Oxford University. Tijdens de vaccinatieperiode raakte het bedrijf verwikkeld in enkele rechtszaken, waarbij personen claimden slachtoffer te zijn geworden van zeldzame bijwerkingen zoals bloedstolsels. Ondanks deze zeldzame bijwerkingen van bloedstolsels, wordt aangenomen dat dit vaccin miljoenen levens heeft gered. Dankzij vaccins, geproduceerd door onder andere AstraZeneca en Pfizer, is de pandemische fase van Covid-19 voorbij en zijn miljarden levens beschermd, stelt Volksgezondheid.

Suriname volgt WHO-richtlijnen

In Suriname was AstraZeneca het eerste vaccin dat werd toegediend in februari 2021. Daarna werden diverse vaccins, waaronder Pfizer, Sinopharm en Moderna, toegediend. Het ministerie volgde de richtlijnen van de WHO en keurde alleen door de WHO erkende vaccins tegen Covid-19 goed. Het ministerie wil de gemeenschap informeren dat Covid-19-vaccins nog steeds bescherming bieden tegen ernstige gevolgen van een infectie. Momenteel is het Pfizer Covid-19-vaccin beschikbaar op aanvraag bij het BOG, de RGD en de Medische Zending.

More
articles