Steven Coutinho, ex-directeur van De Surinaamsche Bank (DSB), heeft in het radioprogramma ABC Aktueel uiteengezet welke stappen er gemaakt moeten worden om weer een stukje positiviteit te creëren in Suriname. ‘’Het positieve beeld van ons land wordt de afgelopen tijd heel erg overheerst door teveel negativiteit. Wat kunnen wij als individu doen om een verandering te brengen in dit maatschappelijk vraagstuk?’’, aldus Coutinho. Volgens Coutinho zijn er in ons land veel kinderen die om bepaalde redenen in tehuis wonen. Coutinho haalde aan, dat hij onlangs een rapport van UNICEF gezien, waarin staat dat veel kindertehuizen in een slechte staat verkeren. Coutinho zegt dat dit een van de zaken is waarop hij deels zijn focus legt, om na een succesvolle carrière, terug te geven aan de medemens.
Coutinho: ‘’Suriname is zowel in binnen- als buitenland de afgelopen tijd negatief in het nieuws verschenen, waardoor men een bepaald denkbeeld over ons land heeft. Dit ligt deels ook aan een deel van onze leiders, die ons land niet op een correcte manier vertegenwoordigen. Maar er zijn ook personen die ons land zowel nationaal als internationaal heel goed vertegenwoordigen, en het wordt hoog tijd dat wij die Surinaamse helden in kaart brengen om op die manier een positief beeld te creëren van ons land. Suriname heeft een positieve ommekeer nodig.’’
Coutinho neemt samen met een groep personen het initiatief om gedurende zes maanden landgenoten in beeld te brengen die een buitengewone prestatie geleverd hebben in zowel Suriname als het buitenland vanwege hun talent, kennis en vaardigheden.
‘’Via sociale media kanalen is er een oproep gedaan om deze helden te identificeren, en men reageert heel spontaan op deze oproep’’, zegt Coutinho.
“Rond de periode van de onafhankelijkheid waren wij een sterke en trotse natie. Het is duidelijk dat Surinamers zich niet meer herkennen in dit beeld en dat komt door de leiders die wij hebben. Er is veel om trots op te zijn, en we moeten er samen aan werken om dat zekerheidsbeeld terug te brengen, zodat de samenlevingsidentiteit weer beter gevormd wordt.”