Staatsolie: Oliefonds waarborgt economische groei en stabiliteit Suriname

Staatsolie staat op het punt om een cruciale stap te zetten in het verantwoord beheer van de verwachte miljarden dollars aan olie-inkomsten. Annand Jagesar, algemeen directeur van Staatsolie, heeft aangekondigd dat het bedrijf zich volledig inzet voor de oprichting van een Staatsinvesterings- en Stabilisatiefonds (SWSF).

“Staatsolie zet zich volledig in om bij te dragen aan een solide SWSF”, stelde Jagesar in het Jaarverslag 2023 van Staatsolie. Hij voegde eraan toe dat Staatsolie een sleutelrol heeft gespeeld in een door de overheid gecoördineerde commissie die zich bezighoudt met dit initiatief.

Suriname kan putten uit een scala aan SWSF-voorbeelden, waaronder het Government Pension Fund Global van Noorwegen, opgericht na de ontdekking van olie in de Noordzee met als doel de economie te beschermen tegen volatiliteit in olie-inkomsten. Ook het Natural Resources Fund van Guyana, opgericht in 2021 en dat in maart 2024 een waarde van 2,36 miljard dollar had bereikt, biedt een inspirerend model.

De eerste olie-ontwikkeling van Suriname wordt geleid door TotalEnergies, waarbij de ontwikkelingskosten worden geschat op 9 miljard dollar. Een definitieve investeringsbeslissing wordt later dit jaar verwacht. Staatsolie overweegt een participatie van maximaal 20 procent in deze ontwikkeling.

Staatsolie schat dat de overheidsinkomsten uit de ontwikkeling van Blok 58 tussen de 16 miljard en 26 miljard USD zullen bedragen over een verwachte levensduur van twintig jaar, afhankelijk van de olieprijs. Het project richt zich op de velden Sapakara South en Krabdagu, met een geschatte reserve van ongeveer 700 miljoen vaten olie, gelegen op waterdieptes variërend van 100 tot 1.000 meter.

Met de oprichting van het SWSF hoopt Staatsolie een solide basis te leggen voor het beheer van de verwachte olie-inkomsten, en daarmee de economische stabiliteit en groei van Suriname op de lange termijn te waarborgen.

More
articles