‘Brug tussen Suriname en Guyana zorgt voor enorme subregionale ontwikkeling’

President Chandrikapersad Santokhi heeft afgelopen zondag in het radioprogramma Welingelichte Kringen, onder andere gesproken over de bouw van de brug tussen Suriname en Guyana. De president vertelde dat ongeveer twee jaar geleden, Suriname samen met de buurlanden Brazilië en Guyana, een overeenkomst heeft getekend die tot doel heeft de subregio tussen de buurlanden op een strategische wijze tot ontwikkeling te brengen.

Volgens het staatshoofd heeft de ontwikkeling enerzijds te maken met de infrastructuur voor de verbinding, waarbij de landen rekening moeten houden met een groot deel van het Amazone bos dat beschermd dient te worden. “In deze subregio, met name in het noorden van Brazilië, wordt een groot industrieel  traject uitgevoerd, met alle moderne technologie, groene energie en hoge productie. Alle producten die daar geproduceerd worden, moeten over land richting São Paulo en Santos, en vanuit die havens gaan de producten naar Azië en Europa, dat is een hele lange weg”, aldus het staatshoofd.

De brug tussen Suriname en Guyana, zal volgens de president zorgen voor een enorme subregionale ontwikkeling. ‘’De brug kan zorgen voor een toename aan economische bedrijvigheid en havenfaciliteiten. De rechtstreekse verbinding tussen Brazilië en het noordoostelijk deel, loopt via Frans-Guyana en Guyana, maar niet door Suriname, omdat wij geen rechtstreekse weg hebben. Dus de twee bruggen zijn noodzakelijk”, aldus het staatshoofd.

Er zal volgens de president een finaal besluit genomen moeten worden wie de bouw van de brug zal uitvoeren. Een aantal bedrijven was geselecteerd voor samenwerking. Er zijn twee bedrijven overgebleven: Balast Nedam en het Chinese staatsbedrijf CRBC, dat de bouwkosten USD 100 miljoen lager geraamd heeft dan Balast Nedam heeft gevraagd. ‘’Besloten is dat beide bedrijven door middel van een brief aangeven, hoe zij de brug zullen financieren. De kans is groot dat het Chinese bedrijf het werk zal uitvoeren, maar het moet dan heel duidelijk zijn hoe dat gefinancierd zal worden’’, aldus Santokhi. Hij vertelde dat hij tijdens zijn bezoek aan China, aan president Xi Jinping heeft gevraagd, mogelijkheden te zoeken voor de financiering van de brug. ‘’Het wachten is op het antwoord van de president van China, die is heel erg onder de indruk van de subregionale ontwikkelingen”, aldus het staatshoofd.

More
articles