Bouterse gewoon in Suriname?

De gevluchte Desi Bouterse is drie maanden na zijn veroordeling, op de opsporingslijst van Interpol geplaatst. De oud-president werd in december vorig jaar tot twintig jaar celstraf veroordeeld voor de Decembermoorden in 1982. Kort daarop verdween hij spoorloos. Bouterse prijkt op de Interpol-opsporingslijst met foto, zijn leeftijd en een beschrijving van zijn uiterlijk.

August Boldewijn, bestuurskundige, zegt dat in geval Bouterse zich in Suriname bevindt en Interpol draagt daar kennis van, de organisatie het Openbaar Ministerie daarover zou informeren, zodat er actie ondernomen kan worden.

Over het gerucht dat gaat, inhoudende dat Bouterse zich bevindt in Suriname, daar is Boldewijn niet van op de hoogte. Ook zei hij dat het politiek spelletje, waarover mogelijk in de samenleving wordt gespeculeerd, alleen maar vermoedens zijn.

Met het oog op de komende verkiezingen volgend jaar mei, is Boldewijn van mening dat het niet uitgesloten is, dat de verkiezingsuitslag mogelijk van invloed zou kunnen zijn op het arresteren van Bouterse. Volgens hem zou een terugkeer van André Misiekaba een aanwijzing kunnen zijn, dat binnen de Nationale Democratische Partij (NDP) er iets gaande is.

Evenwel wijst Boldewijn erop, dat Ramon Abrahams, de huidige ondervoorzitter van de NDP, niet zal toestaan dat de militaire grondslag van de partij op de achtergrond raakt, en vanuit die voorgeschiedenis, er zelfs in het verleden een grote concurrentiestrijd is geweest met vechtpartijen.

Boldewijn zei dat de NDP een centralistische partij is vanwege de militaire inslag. “Alle beslissingen van de partij worden genomen door de militaire leiding, en daar moeten anderen binnen de partij zich aan houden”, aldus Boldewijn.

Hugo Essed, advocaat van de nabestaanden in het 8 decembermoorden-proces, verwijst naar Nita Ramcharan, die op het congres van het Hof van Justitie (155 jaar) van twee weken geleden zei, dat er mensen in de samenleving zijn, die weten waar Bouterse is. Ook zei Ramcharan als vertegenwoordigster van de Surinaamse Vereniging van Journalisten (SVJ), dat ze gelooft dat Bouterse in Suriname is.

Echter zegt mr. Essed dat hij niet weet waar de gevluchte Bouterse zich bevindt. Hij wijst erop dat de veroordeelde Bouterse op de lijst van Interpol voorkomt. ‘’Voor het geval Bouterse in Suriname is, dan heeft de Interpol alert geen waarde”, aldus Essed.

Hij zei dat het Interpol alert juist bedoeld is, om de internationale aanhouding van Bouterse mogelijk te maken en, hem zijn vrijheid te ontnemen, “dan pas gaat Interpol actief zijn”. Volgens Essed is Interpol zelf geen politieorganisatie, maar een vereniging van de meeste politiekorpsen in de wereld.

Hij verwees naar het Interpol alert en zei dat het gezien kan worden als een verzoek aan rechtshandhavingsinstanties wereldwijd om een persoon (in dit geval Bouterse) op te sporen en voorlopig te arresteren in afwachting van uitlevering, overlevering of een gelijkwaardige juridische actie. ‘’Het is gebaseerd op een aanhoudingsbevel of gerechtelijk bevel van de gerechtelijke autoriteiten in het verzoekende land (in dit geval Suriname). Het alert heeft betrekking op het grondgebied van een ander land, waar mogelijk Bouterse zich zou kunnen bevinden”, aldus Essed.

Voorts zei hij dat het voor Suriname geen zin heeft. ‘’Ook omdat het Korps Politie Suriname (KPS) zelf lid is van Interpol.” Essed is van mening, dat als Bouterse zich in Suriname bevindt, hij door het KPS opgepakt kan worden. “En als hij zich bevindt in Frans-Guyana zal hij niet opgepakt worden door Interpol, maar door de gendarmerie van Frans-Guyana. Hetzelfde geldt voor het geval hij in Nederland is”, aldus Essed.

Ook maakt hij duidelijk, dat als de signalering in andere landen is gedaan dan heeft het faciliteren van de informatie-uitwisseling tussen de politiediensten van de aangesloten landen “geen zin want hij is niet daar”, aldus Essed.

Verwijzend naar de uitspraak van Ramcharan zegt hij dat Bouterse dan hier gearresteerd moet worden door het KPS. Ook omdat de politie hier in Suriname volledig bevoegd is, Bouterse te arresteren.

Evenwel wijst Essed erop, dat de open brief die hij gestuurd heeft naar de president en de procureur-generaal, er duidelijk is gezegd dat de Surinaamse politie en Militaire Politie, dus de veiligheidsdiensten hebben gefaald. “Of ze opzettelijk hebben gefaald of instructie gekregen of door domheid”, weet Essed niet.

Volgens hem is de signalering ook nationaal geplaatst. Hij zei dat de procureur-generaal in Suriname twee signaleringen heeft gedaan. Te weten een voor Suriname en de ander internationaal.

Volgens hem ressorteren het KPS, de Militaire Politie via de respectievelijke ministers onder president Santokhi, en vinden hij en de nabestaanden, dat de president heeft gefaald in deze zaak, een van de meest geruchtmakende rechtszaken in Suriname.

 

More
articles