Faucher: ‘Dit akkoord opent de deur naar een toekomst die steeds helderder wordt’

Robert Faucher, ambassadeur voor de Verenigde Staten van Amerika in Suriname, heeft gisteren een historisch moment aangekondigd met de ondertekening van een vijfjarig samenwerkingskader tussen het United States Southern Command en het Surinaamse leger. Het akkoord, dat tot stand kwam na vele weken van intensieve samenwerking, wordt gezien als een belangrijke mijlpaal in de bilaterale betrekkingen tussen de twee landen.

Faucher benadrukte de cruciale rol van het akkoord in het versterken van de democratie en veiligheid in de regio. “Dit akkoord zal dienen als een belangrijke bouwsteen in de Amerikaanse steun voor mede democratieën, niet alleen in Suriname, maar in de hele regio”, aldus Faucher. Daarnaast  zei Faucher,  dat het akkoord ook zal bijdragen aan humanitaire inspanningen en zal helpen bij het bestrijden van malafide actoren en transnationale criminele organisaties in de regio.

Het samenwerkingskader richt zich op verschillende kernpunten, waaronder institutionele ontwikkeling, professionalisering binnen organisaties en multilaterale interoperabiliteit. Faucher benadrukte dat dit akkoord voortbouwt op de lange en diepgaande gedeelde toewijding van Suriname en de Verenigde Staten aan democratie, veiligheid en welvaart. Het akkoord is het resultaat van een reeks samenwerkingsverbanden tussen de Verenigde Staten en Suriname. Vorig jaar ondertekenden beide landen bijvoorbeeld een overeenkomst voor coöperatieve situationele informatieverwerking, waardoor Suriname kon deelnemen aan het delen van informatie over maritiem transport in het Caribisch gebied.

“Dit akkoord opent de deur naar een toekomst die steeds helderder wordt. We geloven dat grotere dingen ons te wachten staan en we kunnen dit bereiken door samen te werken”, aldus Faucher. Het samenwerkingskader tussen het United States Southern Command en de Surinaamse strijdkrachten markeert een nieuw tijdperk in de bilaterale betrekkingen tussen de Verenigde Staten en Suriname en belooft een sterke basis te leggen voor verdere samenwerking in de toekomst.

More
articles