‘Regering gaat SWM voorlopig blijven ondersteunen’

USD 3,6 miljoen ten behoeve van de watervoorziening goedgekeurd

De regering gaat de Surinaamsche Waterleiding Maatschappij (SWM) voorlopig blijven ondersteunen, totdat het bedrijf weer in staat is zelfstandig investeringen te doen. Dit zei minister David Abiamofo van Natuurlijke Hulpbronnen, gisteren tijdens de persconferentie na de Regeringsraad vergadering (RRV).

Abiamofo deelde mee, dat de regering inmiddels een bedrag van USD 3,6 miljoen heeft goedgekeurd ten behoeve van de watervoorziening door SWM. De regering had in oktober van het vorig jaar een toezegging van USD 7 miljoen gedaan, bedoeld om onder andere de slechte watervoorziening vanuit de SWM te verbeteren en vervangingsinvesteringen te plegen in het pompsysteem van de SWM. Echter, vanwege bepaalde omstandigheden is het bedrag niet overgemaakt.

De minister zei dat er voor nu voor de verbetering van de productie is gekozen.

De financiële steun van USD 7 miljoen is voor het totaalpakket. ‘’We hebben alvast de verbetering van de productie aangepakt. De aanbestedingen waren eind vorig jaar al gehouden. Nu volgt de tweede fase, te weten de distributie‘’, aldus Abiamofo.

Ondersteuning nodig

Abiamofo zei dat in de afgelopen periode, de SWM niet in staat is geweest zelf investeringen te plegen binnen het bedrijf. Investeringen in de productie en distributie zijn daardoor achterwege gebleven. Inmiddels is de aandeelhouder (de staat) ingekomen met investering. Eerder deelde Abiamofo mee, dat er een financiële druk is ontstaan vanwege de scheefgroei binnen het financiële huishouden van het bedrijf. Volgens Abiamofo is het tariefniveau dat de SWM hanteert, reeds achterhaald. De productie- en distributiekosten van 1 kubieke meter water bedragen SRD 42, terwijl de verbruikers – in dezen de burgers – slechts SRD 13 betalen voor dezelfde hoeveelheid. ‘’De tarieven die de SWM hanteert, zijn niet van dien aard om zelfstandig investeringen te doen. Het tarief is een derde van het werkelijke kostprijsniveau. Totdat we het niveau van de kostprijs halen, zal de regering de SWM moeten blijven ondersteunen”, aldus Abiamofo.

More
articles