Vakbond vermoedt ‘vies spelletje’ rond sluiting KLM-kantoor in Paramaribo

Het stadskantoor van KLM in Paramaribo zal eind volgende maand sluiten vanwege ‘marktontwikkelingen’, zoals vermeld door de regiomanager in een brief aan het personeel. Vakbond United PBM vermoedt echter “een vies spelletje.” Sinds begin 2023 konden klanten alleen nog met een creditcard of via bankstortingen betalen.

“De meeste mensen hier hebben geen creditcard; Suriname is een echt cash land”, zegt bondsvoorzitter Otmar Biswane. Klanten kochten daarom elders hun tickets, waardoor KLM naar verluidt, bewust aanstuurde op sluiting van het eigen kantoor.

Het ticket- en reserveringskantoor van KLM aan de Hofstraat in Paramarbo bedient al lange tijd de lokale bevolking voor reizen naar Nederland, momenteel met zes retourvluchten per week. Ondanks de geringe concurrentie, met alleen Surinam Airways die drie vluchten per week aanbiedt, houdt KLM de tarieven hoog, waardoor de winst naar verluidt, snel oploopt.

Het personeel van het KLM-kantoor voelt zich al lange tijd achtergesteld door de directie in Amstelveen, Nederland. De arbeidsvoorwaarden zijn niet conform de Nederlandse cao, waar ook de medewerkers in Paramaribo onder vallen.

Op 6 februari 2023 besloot de KLM-directie dat klanten hun tickets niet langer contant konden betalen op het stadskantoor. Dit leidde tot verlies van klanten, terwijl KLM beloofde dat er niets zou veranderen.

Eind april jongstleden ontving Otmar Biswane een brief van Dirk Buitelaar, de manager van Air France-KLM voor Suriname, de Antillen en enkele andere landen in de Caraïben, waarin stond dat KLM ‘wegens marktontwikkelingen’ het ticketbureau zou sluiten. Biswane noemt dit een drogreden en vermoedt een “vies spelletje”.

Het personeel kreeg de volgende dag een ontslagbrief met een beëindigingsovereenkomst, waarin een afkoopregeling werd aangeboden die een week later zou moeten worden getekend. Overleg over de voorwaarden van de afvloeiing is niet mogelijk.

De Bemiddelingsraad voor geheel Suriname heeft aangegeven, het “ongepast en onbeleefd” te vinden dat KLM het stadskantoor sluit zonder goed overleg. KLM zegt zich niet te herkennen in de beschuldigingen van Biswane en de vakbond United PBM, en benadrukt dat het vluchtschema ongewijzigd blijft.

KLM verwijst mensen die direct contact willen bij het boeken van een vlucht naar Nederland naar ‘andere reisbureau-partners’ in Suriname als ‘vertrouwd adres’.

Bron: Luchtvaartnieuws.nl

More
articles