VIDS herdenkt inheemse slachtoffers met stille loop

  • Post author:
  • Post category:Lokaal

De Vereniging van Inheemse Dorpshoofden in Suriname (VIDS) heeft gisteren in samenwerking met nabestaanden en familieleden, ter herdenking van de inheemse slachtoffers Ivanildo Dijksteel (32) en Martinus Wolfjager (65) een stille loop en kerkdienst gehouden. Dijksteel en Wolfjager kwamen op 2 mei 2023 Pikin Saron door politiekogels om het leven, tijdens een opstand van een groep mannen tegen de voortdurende discriminatie en achterstelling van inheemse volken in Suriname en de bezetting, vervuiling en vernieling van hun voorouderlijke grondgebieden, in en rondom de inheemse dorpen Pikin Saron en Bigi Poika in Para. Naast de stille loop en kerkdienst werd er ook een een bloemenhulde gebracht.

Continue ReadingVIDS herdenkt inheemse slachtoffers met stille loop

Tweede actiedag gezamenlijke vakbeweging

  • Post author:
  • Post category:Lokaal

De Communicatie Dienst Suriname (CDS) meldde gisteren, dat enkele vakbonden positief hebben gereageerd op een uitnodiging van de regering voor constructieve gesprekken inzake nieuwe onderhandelingen na juli 2024. Echter is C-47 die deel uitmaakt van de gezamenlijke vakbeweging en die al de tweede actiedag is ingegaan, niet uitgenodigd. Op initiatief van de vakcentrale C-47, is een deel van de gezamenlijke vakbeweging op 2 en 3 mei in actie gegaan om de verhoging van de energietarieven, terug te draaien.

Continue ReadingTweede actiedag gezamenlijke vakbeweging
Read more about the article Kromosoeto vanwege ziekte niet als getuige gehoord tegen Hew A Kee
De directeur van de Surinaamse Postspaarbank, Ginmardo Kromosoeto, is vandaag in verzekering gesteld. Kromosoeto wordt onder andere verdacht van deelneming aan een criminele organisatie, gekwalificeerde verduistering en oplichting.

Kromosoeto vanwege ziekte niet als getuige gehoord tegen Hew A Kee

  • Post author:
  • Post category:Lokaal

Op 30 april 2024 is de behandeling van de strafzaak tegen de verdachten G. Kromosoeto, G. Hew A Kee, B. Jurgens, W. Sardjo, R. Putter en J. ten Berge voortgezet door de kantonrechter. De zaak stond voor getuigenverhoor. De getuige F.C. die was gedagvaard en is verschenen in de strafzaak tegen de verdachte Putter, kon niet worden gehoord. De advocaat van de verdachte, mr. Naila van Dijk, heeft door middel van een schrijven om uitstel gevraagd. Dit verzoek is gehonoreerd.

Continue ReadingKromosoeto vanwege ziekte niet als getuige gehoord tegen Hew A Kee

Ramadhin: ‘Medische behandeling in buitenland weer mogelijk’

  • Post author:
  • Post category:Lokaal

De minister van Volksgezondheid, Amar Ramadhin, heeft de afgelopen week in het parlement gezegd, dat het weer mogelijk is, dat patiënten voor medische behandeling naar Columbia gaan. De bewindsman zei dat er in de afgelopen periode ernstige problemen zijn ontstaan bij het zenden van patiënten naar het buitenland voor behandeling. “Bij ons aantreden was de schuld bij de Colombiaanse ziekenhuizen USD 1.7 miljoen. In de afgelopen vier jaren hebben we behalve de schuld, ook reguliere uitzendingen mogelijk gemaakt, maar helaas is de schuld weer opgelopen”, aldus Ramadhin. Volgens de minister is het de bedoeling in de toekomst de behandelingen en het uitdraaien van trajecten, zoveel als mogelijk in Suriname te laten geschieden. “Wanneer we een kind moeten uitzenden, kost het de zorg minimaal USD 35.000. Er zijn afspraken gemaakt met de Surinaamse specialisten en die van Leiden en Groningen, waardoor de operaties hier uitgevoerd kunnen worden voor een fractie van dit bedrag en er meer patiënten geholpen kunnen worden”, zei Ramadhin.

Continue ReadingRamadhin: ‘Medische behandeling in buitenland weer mogelijk’

Vakbond vermoedt ‘vies spelletje’ rond sluiting KLM-kantoor in Paramaribo

  • Post author:
  • Post category:Lokaal

Het stadskantoor van KLM in Paramaribo zal eind volgende maand sluiten vanwege ‘marktontwikkelingen’, zoals vermeld door de regiomanager in een brief aan het personeel. Vakbond United PBM vermoedt echter "een vies spelletje." Sinds begin 2023 konden klanten alleen nog met een creditcard of via bankstortingen betalen. "De meeste mensen hier hebben geen creditcard; Suriname is een echt cash land", zegt bondsvoorzitter Otmar Biswane. Klanten kochten daarom elders hun tickets, waardoor KLM naar verluidt, bewust aanstuurde op sluiting van het eigen kantoor.

Continue ReadingVakbond vermoedt ‘vies spelletje’ rond sluiting KLM-kantoor in Paramaribo

BOG blijft in actie, totdat personeelsbelangen worden behartigd

  • Post author:
  • Post category:Lokaal

Bondsvoorzitter David Bakker van het BOG-personeel heeft gisteren bij de Moederbond een persconferentie gehouden, om de media een update te geven over de acties van het BOG-personeel. Volgens Bakker  is er  nog geen verandering gekomen in de situatie van leden aangesloten bij de bond van het BOG.

Continue ReadingBOG blijft in actie, totdat personeelsbelangen worden behartigd

JusPol: ‘Actiemodel politiebond onacceptabel’

  • Post author:
  • Post category:Lokaal

Naar aanleiding van de aankondiging van de acties door de Surinaamse Politie Bond (SPB) op 2 en 3 mei 2024, geeft het ministerie van Justitie en Politie (JusPol) de volgende verklaring uit: De samenleving heeft de politie altijd nodig, te meer in deze tijd waar er sprake is van ernstige verruwing van de criminaliteit. Om die ernstige criminaliteit te bestrijden, is de Operatie Zero Tolerance in uitvoering, waarbij getracht wordt met alle veiligheidsactoren het veiligheidsgevoel terug te brengen in de samenleving en bovenal de verdachten van ernstige misdrijven aan te houden. Hierbij worden alle ten dienste staande middelen, alsook het beschikbare personeel ingezet.

Continue ReadingJusPol: ‘Actiemodel politiebond onacceptabel’

PRO: Wrokoman Dei door asociaal regeringsbeleid Brokoman Dei

  • Post author:
  • Post category:Lokaal

De Dag van de Arbeid, ontstaan uit de westerse arbeidersbeweging in de 19e eeuw, blijft een belangrijke herinnering aan de voortdurende strijd voor sociale rechtvaardigheid. Hoewel deze dag wereldwijd wordt gevierd als een symbool van solidariteit met de arbeiders, benadrukt de huidige realiteit in Suriname een schrijnend gebrek aan sociale zekerheid en economische stabiliteit. De erkenning van 1 mei als de Dag van de Arbeid wereldwijd, ter ere van de strijd van arbeiders voor betere arbeidsomstandigheden, benadrukt de solidariteit onder arbeiders over de hele wereld. Het is een dag waarop we niet alleen terugkijken naar de verworvenheden van de arbeidersbeweging, maar ook stilstaan bij de voortdurende uitdagingen waarmee arbeiders worden geconfronteerd.

Continue ReadingPRO: Wrokoman Dei door asociaal regeringsbeleid Brokoman Dei

President Santokhi looft inzet arbeidende klasse

  • Post author:
  • Post category:Lokaal

Op de Dag van de Arbeid sprak president Chandrikapersad Santokhi zijn waardering uit voor de toewijding van de arbeidersklasse. Hij stond stil bij de cruciale rol van loontrekkers in de economie, vooral gezien de economische uitdagingen waar het land doorheen gaat. “Bij deze gelegenheid benadruk ik graag de toewijding en bijdrage van loontrekkers aan onze economie”, geeft het staatshoofd aan. De regeringsleider blikt terug op een periode van economische neergang die vooral loontrekkers had getroffen, gepaard met een dalende koopkracht en trage loonstijgingen. Ondanks deze moeilijkheden bleven de arbeiders standvastig hun werk doen, hun gezinnen ondersteunen en bijdragen aan de veerkracht van het land. “U heeft ondanks alles er niet voor gekozen om uw land te verlaten. Uw toewijding verdient onze diepste waardering.

Continue ReadingPresident Santokhi looft inzet arbeidende klasse

Regering voert constructief gesprek met vakbonden

  • Post author:
  • Post category:Lokaal

Op de vooravond van de Dag van de Arbeid hebben de vakbonden positief gereageerd op een uitnodiging van de regering voor een constructief gesprek. Tijdens deze bijeenkomst op dinsdag 30 april, is breedvoerig gesproken over de voorbereidingen voor nieuwe onderhandelingen na juli 2024. Deskundigen van zowel de regering als de vakbeweging, Errol Snijders (Moederbond), Mike Miskin (CLO), Armand Zunder van Ravaksur, Roy Haverkamp, Robert Ameerali en Edmund Neus als adviseurs van  Ravaksur, twee leden van SPB en het Collectief van Gewapende Machten, hebben deelgenomen aan het overleg.

Continue ReadingRegering voert constructief gesprek met vakbonden

Zijn hoge rentes een reden voor kritiek op OMO’s?

Hoge rentetarieven tijdens Open Markt Operaties (OMO’s) in tijden van economische nood, zijn mogelijk rationeel en komen ook in andere landen voor Vaker is te lezen en horen dat Surinaamse burgers grote en zelfs buitensporige kritiek hebben op de hoge OMO-rentes door de Centrale Bank van Suriname. Hoewel zinnige en onderbouwde kritiek nodig en zeker mogelijk is, vereist dat degelijk onderzoek en kennis en dient die niet zomaar uit ‘de losse pols’ te worden geuit, omdat dit het werk van goedwillende bestuurders en ook de Centrale Bank onnodig bemoeilijkt. En zo ook de meest kwetsbare Surinamers nog meer in de verdrukking kunnen geraken. De hoogte van de OMO-rentes alleen kan niet de enige basis zijn voor buitensporige kritiek, en kan ook geen reden zijn voor buitensporige kritiek. Vandaar dit korte stuk.

Continue ReadingZijn hoge rentes een reden voor kritiek op OMO’s?