Standpunt C-47 EBS inzake onderzoeksrapport

Edmund Neus is een der deskundigen die samen met Dayanand Dwarka, het EBS-onderzoeksrapport heeft bestudeerd en het standpunt van C-47 uiteenzette over de verhogingen van de EBS-energietarieven.

Neus wees op het EAS-tarief waarvoor één cent per kilowattuur wordt betaald aan de Energie Autoriteit Suriname (EAS), een afdeling binnen de EBS. Neus zei dat het totale verbruik op 15 miljoen per jaar neerkomt. Neus wees ook erop dat de EAS bestaat uit een groep van zes personen, waarover het eerdergenoemde bedrag verdeeld wordt.

Echter zei Neus dat de wetgeving die aangeeft wat door de groep gedaan moet worden, bestaat uit punten waarvan het belangrijkste is het zorgen voor een elektriciteitsplan. Volgens hem moet dat plan in het Staatsblad gepubliceerd worden.

Neus wees erop dat in het plan alle regelingen moeten staan en de manier waarop de tarieven, tot stand moeten komen. “Dat stuk ontbreekt, want de EAS heeft dat stuk niet gepubliceerd”, aldus Neus

Voorts maakte Neus duidelijk dat de overheid thans willekeurige tarieven vaststelt. ‘’Ook is het onbegrijpelijk dat mensen met een tariefaansluiting van 1 kilowatt per uur, betalen voor anderen met een 10 kilowattuur aansluiting.’’ Daarmee bedoelde Neus dat aansluitingen waar zogenaamd een 1 kilowatt per uur aansluiting geregistreerd staan, in werkelijkheid een 10 kilowattuur verbruik op dat adres heeft.

Neus somde ook een aantal valse berekeningen op van de EBS, zoals elke maand een ander tarief, omdat er zogenaamd minder water in het stuwmeer is, en extrageneratoren worden ingezet die op diesel draaien en de energieopwekking veel duurder maakt. Ook stelde Neus dat als er een overvloed aan water in het stuwmeer is, de tarieven niet omlaag gaan. Neus haalde ook voorbeelden aan over de 126 megawatt, 40 megawatt, samen 166 megawatt en de 96 megawatt van Staatsolie leveren 262 megawatt op. Met de energieopwekking van de stuwdam, kan dat oplopen tot meer dan 300 megawatt uur. Hij vindt het hanteren van ‘loadshedding’ niet correct. Volgens Neus kan dat niet waar zijn, “omdat zelfs als de complete dam zou uitvallen, zouden we voldoende generatoren in ons land moeten hebben, om de energievoorziening in stand te houden”. Onderhoudscontrole wordt volgens hem niet goed uitgevoerd.

Wat wel gebeurt zei Neus, is dat door het ‘onderhoud’ van EBS- en Staatsolie-machines, energie wordt vermorst. De machines worden volgens Neus slecht onderhouden door de twee maatschappijen. Neus noemt het aantal van 30 generatoren uit het buitenland die miljoenen aan extra kosten opleveren. Neus zei dat met het vaststellen van een elektriciteitsplan dat vijf jaren geldig dient te zijn, er niet willekeurig veranderingen kunnen worden aangepast (elke maand een ander tarief).

More
articles