Besluitvorming belangenbehartiging werkers moet anders gebeuren

In de gisteren gehouden bijeenkomst van de vakcentrale C-47, zei voorzitter Robby Berenstein dat de werknemersorganisatie de verhoogde energierekeningen van de Energie Bedrijven Suriname (EBS), onacceptabel vindt.  Hij wees erop dat wrokomans wel erover praten, “maar als puntje bij paaltje komt, blijven ze weg”, aldus Berenstein. Echter maakte hij duidelijk, dat de vakbeweging het niet eens is met de aangepaste EBS-tarieven. Hij riep werkers in de samenleving op, mee te helpen de handelingen van de regering stop te zetten. Volgens hem is de regering in staat besluiten te nemen zoals de verhoging van de EBS-tarieven, “omdat we niet aanwezig zijn bij de besluitvorming”. Voorts richtte Robby Naarendorp, secretaris-generaal van C-47, die de bijeenkomst opende, zich op de verandering, iets dat wel eerder in de geschiedenis van C-47 was voorgekomen, ‘’maar sommige aanwezigen hebben zulks misschien niet meegemaakt’’. Naarendorp ging namelijk in op de besluitvorming binnen de vakbeweging, die op een andere wijze zal moeten plaatsvinden. Wijlen Fred Derby, voormalig C-47-voorzitter en tevens lid van de Staten van Suriname kort voor de verkiezingen van 1973, deed een soortgelijke uitspraak als hetgeen werd gesteld door zowel Naarendorp als Berenstein.

Toen werd hetgeen Derby verkondigde bewaarheid, en het zou best kunnen dat ook deze uitspraak van de C-47-leiders eerder, wederom werkelijkheid gaat worden.  Voorts zei Berenstein dat de tijd is aangebroken, dat de regering in plaats van de vakbeweging te schofferen, rekening met haar gaat houden die het belang van werkenden en werkzoekenden vooropstelt. “Daarom bundelen vakbonden (Fols, KOB, onderwijsbonden, waaronder Syndicaat, de Politiebond, Surinaamse Militaire Vakbond (SMV) en COL) de krachten om mensen in een onzekere situatie te ondersteunen, en ze op weg te helpen naar nieuw of ander werk”, aldus Berenstein.

Hij riep andere vakcentrales op, niet te zorgen voor een verdere versplintering en of verzwakking van vakverenigingen. Ook wees hij erop, dat het argument “anderen doen niets nergens op slaat”. Berenstein zei dat zijn vakorganisatie zich niet aangesproken voelt. En wees erop dat problemen van werkers helpen oplossen vakcentrales sterker kan maken. Hij riep op geen initiatieven te ondersteunen om nieuwe vakcentrales op te richten.

Hij sprak ook over de particuliere sector, waar tal van loonsverhogingen worden doorgevoerd en gaf het voorbeeld van het goede resultaat van de collectieve arbeidsovereenkomst (cao) voor werkers van de Hakrinbank. Echter worden de werkers thans geconfronteerd met een behoorlijke verhoging van energietarieven.

Berenstein maakte duidelijk, dat het personeel van de bank nu meer geld verdient, maar dat het niet de individuele werker ten goede komt, doch de instelling. “De werkers zijn even ver van huis”, aldus Berenstein. Ook lichtte hij toe dat gezinnen die nog geen substantiële rekening betalen voor april, hun borst nat kunnen maken, want de forse verhoging komt in juni. Berenstein is van mening, dat het doel dat de vakbeweging wil bereiken, is dat de EBS-verhoging teruggedraaid wordt.

Hij somde enkele zaken op die nog moeten gebeuren. Berenstein had het over de loonsverhogingen, ook over de loonsverhogingen van ambtenaren en de secundaire voorwaarden voor werkers in het algemeen. Daarover moeten leden in de Algemene Ledenvergadering geïnformeerd worden. “Wat er moet gebeuren, onze werkers moeten begrijpen, dat we onze eigen belangen behartigen”, aldus Berenstein. Volgens hem zijn de loonsverhogingen niet in een redelijke verhouding met elektriciteitstarieven van de EBS. Hij vergeleek ook de verhoogde prijzen in de winkels ten opzichte van het inkomen van mensen die werken. “En ook nog de EBS-tarieven moeten betalen”, aldus Berenstein. Hij is van mening dat op verschillende fronten strijd geleverd zal moeten worden. Berenstein stelde dat er een tweesporentraject zal worden uitgezet, “acties en juridisch procederen tegen de regering”. Hij maakte duidelijk, dat de aanpak erop gericht zal zijn, de tariefverhogingen van de EBS te beteugelen. Ook vertelde hij over het actiemodel dat de vakcentrale gaat hanteren. Zo wordt de dag van 1 mei Wrokoman Dey een dag van bezinning voor alle werkers die willen ondersteunen. Op 2 en 3 mei is het actieparool “blijf thuis”, aldus Berenstein. Op weg naar deze acties, zullen de samenwerkende vakorganisaties in overleg zijn op 30 april, om zich voor te bereiden, op wat gaat komen. Leden die voor de actiedagen thuisblijven, kunnen dan een brief voor de werkgever verkrijgen in de vorm van de meldingsplicht (actieparool melden aan de overheid en particuliere bedrijven). Ook Revelino Eijk, voorzitter van de Politiebond, kwam aan het woord en zei dat de bond toestemming had verkregen van leden en “ready” is om te mobiliseren en dit het begin is van “tot hier en niet verder”.  De voorzitter van de Algemene Bond van Personeel bij Volksgezondheid, riep op tot het herhalen van het actiemodel, totdat de regering toegeeft aan de eisen van de vakbonden. In verband met de op handen zijnde acties, zei Berenstein dat de regering is aangeschreven over de komende acties. Ook werd vanuit de zaal aan Berenstein gevraagd, of de regering inmiddels de vakorganisatie had uitgenodigd voor een gesprek. Berenstein antwoordde bevestigend op de vraag, echter wees hij erop, dat de gesprekken voor loonsverhogingen en secundaire voorwaarden met andere vakorganisaties plaatsvinden, maar dat C-47 niet was uitgenodigd. Verder vertelde hij dat er andere belangen spelen in de samenleving, zoals Bitcoin minings in ruil voor 10 megawatt. Er zijn grote verschillen in de aantrekkelijkheid van landen, om er als miner te gaan opereren. Dit is onder andere afhankelijk van de elektriciteitskosten. ‘’Hoe voordelig is het wat dat betreft Suriname als thuisbasis te verkiezen, als bitcoin miner?’’ , aldus Berenstein.

More
articles