E-bikes worden als bromfietsen beschouwd

E-bikes worden als bromfietsen beschouwd

De verwachte wetswijziging van het Rijbesluit is goedgekeurd tijdens de recente vergadering van de Raad van Ministers en de Regeringsraad. Deze wijziging zal nu ter advies en commentaar naar de Staatsraad gaan, wat een belangrijke stap is in het reguleren van elektrische fietsen (e-bikes) in het verkeer. Minister van Justitie en Politie, Kenneth Amoksi, benadrukte dat de politie pas na de goedkeuring van deze wet, de wettelijke grondslag zal hebben om controle uit te oefenen op e-bikes.

Het Rijbesluit, dat als wet geldt, vereist goedkeuring van het parlement voor elke wijziging. Enkele parlementsleden hebben tijdens recente debatten aangedrongen op een tijdelijke maatregel, om de politie in staat te stellen nu al op te treden tegen e-bikers in het verkeer. Minister Amoksi onderstreepte echter, dat de goedkeuring van het parlement nodig is voordat dergelijke maatregelen kunnen worden genomen. De situatie rond e-bikes in het verkeer wordt als problematisch ervaren, met name vanwege het groeiende aantal jongeren dat e-bikes gebruikt. De belangrijkste wijziging in het Rijbesluit betreft de classificatie van e-bikes als bromfietsen. Dit betekent dat gebruikers minimaal 16 jaar oud moeten zijn en een valhelm op moeten hebben dragen. Bovendien zullen e-bikes moeten voldoen aan de technische vereisten die voor bromfietsen gelden.

Minister Amoksi merkte op dat er eerder ook pleidooien zijn gehouden om e-bikes op te nemen in de Rijwet van 1971, de Wet Aansprakelijkheidverzekering Motorrijtuigen (WAM) en het Rijbesluit van 1957. Deze wijzigingen zullen naar verwachting verdere duidelijkheid en regulering brengen in het gebruik van e-bikes op de Surinaamse wegen.

De conceptwet zal nu ter beoordeling worden voorgelegd aan de Staatsraad, waarna deze, na eventuele aanpassingen, zal worden ingediend bij De Nationale Assemblee voor behandeling en goedkeuring.

More
articles