Aanvullen informatiehiaten voor succesvolle afronding NRA 2.0 in volle gang

Het onafhankelijke onderzoeks- en risicoadviesbureau Kroll Inc., bracht van 22 april t/m 26 april een werkbezoek aan Suriname. Het hoofddoel van dit bezoek was het aanvullen van de laatste informatiehiaten om het tweede National Risk Assessment (NRA) rapport succesvol af te ronden.

In de eerste evaluatie lag de nadruk op de bedreigingen waarmee Suriname wordt geconfronteerd. Voor de tweede evaluatie is de focus verlegd naar de uitdagingen en kansen. In dit verband vond er uitgebreid overleg plaats met de Vereniging Surinaams Bedrijfsleven (VSB).

Recent heeft de VSB met grote zorg kennisgenomen van de technische vrijspraak van drugsverdachten. Volgens het vonnis is dit te wijten aan het verzuim van de regering om het werk van het forensisch laboratorium adequaat te faciliteren.

Als VSB zijn we ons bewust van de gevolgen van deze technische vrijspraken voor drugshandelaren, aangezien het ontbreken van chemische tests het moeilijk maakt om de aard van in beslag genomen stoffen vast te stellen.

Tijdens eerdere gesprekken in NRA-verband kwam naar voren dat autohandelaren de grootste risicogroep vormen in verschillende relevante contexten, zoals drugsgeld, witwassen, casino’s en autohandel.

Deze ontwikkelingen roepen vragen op over de effectiviteit van onze aanpak.

Het is verontrustend dat recentelijk drie grote drugsvangsten zijn gepubliceerd, met een totaal van meer dan vijf ton, allemaal op weg naar Spanje en afkomstig uit Suriname. Dit wijst op een verontrustende trend. Het gebrek aan financiële middelen voor chemische tests is zorgwekkend, gezien de omvang van de drugshandel en -productie. Dit roept vragen op over de prioriteiten en het beleid in deze kwestie.

Het is van cruciaal belang dat er actie wordt ondernomen op basis van de bevindingen en zorgen die we hebben geuit tijdens onze discussies. Het wachten op rapporten is niet voldoende; er moet nu actie worden ondernomen om te voorkomen dat drugsgelden een rol gaan spelen in de verkiezingsfinanciering.

Tijdens het gesprek met Kroll Inc. verwees de voorzitter van de VSB, Rekha Bissumbhar, naar de inspanningen van de VSB met betrekking tot dit onderwerp, met name naar een brief aan De Nationale Assemblee op 9 augustus 2023. In deze brief vroeg de VSB aandacht voor verschillende zaken, waaronder wetgevingsherziening, uitbreiding van wetgeving met betrekking tot financiering van terrorisme, herziening van wetgeving met betrekking tot rechtspersonen, regulering van de gaming sector en duidelijke toezichtstructuren.

De VSB heeft benadrukt dat het gebrek aan handhaving van wet- en regelgeving en de bescherming van politieke of persoonlijke belangen, de drugscriminaliteit verder aanwakkeren. Deze kwestie verdient dringend aandacht en actie. Hoewel het onduidelijk is in hoeverre onze zorgen worden opgepakt, hebben we ze duidelijk en uitgebreid overgebracht. Het is van essentieel belang dat onze zorgen en aanbevelingen serieus worden genomen door de relevante autoriteiten. Dit kan worden bereikt door meer transparantie, versterkte governance en een toewijding aan effectieve handhaving van de wet- en regelgeving.

More
articles