‘Berekening minimumuurloon op basis van individuen die werken, niet op gezinnen’

De Vereniging van Economisten in Suriname (VES) heeft in de aprileditie van VES-Inzicht aangegeven, dat het algemeen minimumloon vanaf 1 april 2024 is vastgesteld op SRD 49,12 per uur. “Dit besluit is vastgelegd in een beschikking van het ministerie van Arbeid, Werkgelegenheid en Jeugdzaken van 27 maart 2024, met nummer 40. Volgens deze beschikking zijn werkgevers verplicht om ten minste het minimumuurloon te betalen en mogen zij absoluut niet minder betalen, maar zijn ze vrij om meer te betalen.”

De VES zegt dat er in de samenleving veel vragen zijn gesteld over de berekeningswijze van het minimumuurloon en over de afstemming met diverse actoren. Dit wijst op een brede interesse en bezorgdheid over de vaststelling en implementatie van het minimumloonbeleid in Suriname. De berekeningen van de Nationale Loonraad zijn gebaseerd op verschillende aannames:

  1. Armoedegrenzen: De armoedegrenzen zoals berekend door het ABS en de Multidisciplinaire Werkgroep Armoedebepaling per december 2023 zijn gebruikt als basis voor de berekeningen.
  2. Loonbelasting: Er wordt aangenomen dat de loonbelasting verwaarloosbaar is, waarbij een tarief van 0 procent wordt gehanteerd voor inkomens tot 9000 SRD. Er wordt een forfaitair bedrag van 400 SRD gehanteerd voor de loonbelasting, en de pensioenpremie is belastingvrij.
  3. Aantal werkuren per week: Volgens de arbeidswet bedraagt het aantal werkuren per week 48 uur. Echter, vanwege het gebrek aan specifieke informatie over de werkuren per sector/branche, wordt gebruik gemaakt van het ongewogen gemiddelde bij een 40-urige werkweek en een 48-urige werkweek.
  4. Gezinssamenstelling: Er wordt uitgegaan van de berekende armoedegrens voor een volwassene (1V;0K). Deze berekening richt zich op individuen die werken, niet op gezinnen. Bij het bepalen van het loon/salaris wordt gekeken naar de functieomschrijving en de competenties van de sollicitant, niet naar het aantal kinderen dat de sollicitant heeft.

“Daarnaast herhaalt de Nationale Loonraad zijn adviezen ten aanzien van wet- en regelgeving, waarbij enkele urgente zaken uit eerdere adviezen worden benadrukt. Zo moet het Staatsbesluit NLR worden gesynchroniseerd met de Wet Minimumloon 2019, de samenstelling van de NLR moet worden herzien, de relatie met andere tripartiete organen moet worden geregeld, en de Wet SOR moet worden aangepast om het bedrag te synchroniseren met het minimumuurloon.’’

More
articles