Nationale Decent Work Commissie presenteert resultaten 3e stakeholdersessie

Op dinsdag 9 april 2024 organiseerde de Nationale Decent Work Commissie haar derde stakeholdersessie, gericht op de derde prioriteit van het Decent Work Country Programma 3: Arbeidsmarkt, Bestuur en Arbeidsrechten. Tijdens de sessie presenteerde de commissie de huidige status van deze prioriteit en stelde dat wordt gestreefd naar een 100 procent realisatiegraad tegen 2026. Het gemiddelde realisatiepercentage tot nu toe bedraagt slechts 22 procent.

Drie belangrijke uitkomsten werden geïdentificeerd:

Outcome 3.3: Verbeterd arbeidsmarkt informatie- en analysesysteem – Met een realisatiepercentage van 36 procent benadrukt deze uitkomst het belang van het verbeteren van systemen voor het verzamelen en analyseren van arbeidsmarktgegevens. Dit toont een sterke toewijding aan het verkrijgen van nauwkeurige informatie om beleidsbeslissingen te ondersteunen.

Outcome 3.1: Versterking van het nationale juridische en beleidskader in lijn met internationale arbeidsnormen – Met een realisatiepercentage van 20 procent richt deze uitkomst zich op het versterken van de nationale wet- en regelgeving om te voldoen aan internationale arbeidsnormen. Dit blijft een cruciaal aandachtspunt voor het waarborgen van werknemersrechten en het creëren van een eerlijke werkomgeving.

Outcome 3.2: Versterking van de nationale arbeidsadministratie, met nadruk op arbeidsaangelegenheden – Met een realisatiepercentage van 10 procent wordt hier de focus gelegd op het verbeteren van toezichtsmechanismen en geschillenbeslechting.

Elke uitkomst heeft verschillende outputs en realisatiepercentages. Een opvallende output is Output 3.1.2, waarbij belangrijke ILO-verdragen zijn geratificeerd met betrekking tot veiligheid en gezondheid op het werk, evenals geweld en intimidatie op de werkplek. Aan de andere kant heeft Output 3.1.3, gericht op een verbeterd genderresponsief kader voor arbeidsmigratie, slechts een realisatiepercentage van 6 procent.

In het volgende seminar zal de commissie de status van Prioriteit 2 van het programma presenteren, gericht op bestaanszekerheid, menselijk kapitaal en vaardigheden.

More
articles