De prijzen voor ruwe olie bleven vandaag onder druk staan, ondanks het nieuws dat de Verenigde Staten na een pauze van zes maanden, weer oliesancties invoeren tegen Venezuela.
Om deze ontwikkeling tegen te gaan, rapporteerde de EIA woensdag opnieuw een wekelijkse toename van de voorraden ruwe olie, wat op de benchmarks woog, omdat het de totale olievoorraden naar het hoogste niveau bracht sinds juni 2023, aldus Bloomberg.
Als gevolg hiervan daalden de Brent-ruwe olie en de West Texas Intermediate elk een paar dollar per vat, waarbij Brent op het moment van schrijven op ongeveer USD 87 per vat uitkwam en de WTI eerder vandaag onder de USD 83 per vat zakte.
“De markt lijkt de mogelijkheid van een Israëlische vergelding op de Iraanse aanval van zaterdag buiten beschouwing te hebben gelaten”, vertelde energieanalist Vandana Hari aan Bloomberg. Dit is een interessante reactie van de markt, aangezien de Israëlische premier heeft gezegd, dat het land wraak zal nemen op de aanval van Iran afgelopen weekend.
“Ik wil het duidelijk maken: we zullen onze eigen beslissingen nemen, en de staat Israël zal alles doen wat nodig is om zichzelf te verdedigen”, zei Benjamin Netanyahu na een dringend bezoek van de Britse en Duitse ministers van Buitenlandse Zaken, bedoeld om Israël ervan te overtuigen een oorlog te voorkomen.
Iran is volgens Reuters de op twee na grootste olieproducent in de OPEC, en een escalatie zou vrijwel onvermijdelijk een ontwrichting van de olie-industrie met zich meebrengen.
Ondertussen heeft een update van JP Morgan over de mondiale vraag naar olie er mogelijk ook toe bijgedragen dat de prijzen lager bleven. De bank zei dinsdag dat de vraag sinds begin april 200.000 vaten per dag onder de prognose ligt, met een gemiddelde dagelijkse hoeveelheid van 101 miljoen vaten.
Sinds het begin van het jaar, aldus JP Morgan, is de vraag naar olie met 1,7 miljoen vaten per dag gestegen. Dit was ook lager dan de voorspelling van de bank, die een vraaggroei zag van 2 miljoen vaten per dag.