‘Koersdaling gunstig voor aflossen overheidsschulden in vreemde valuta’

“De inflatie in februari 2024 nam verder af en kwam uit op 25,4 procent. Deze vertraging van de inflatie kan toegeschreven worden aan de dalende wisselkoersen voor vreemde valuta, waardoor prijzen minder hard stegen. Ten opzichte van de vorige maand stegen de prijzen met 0,9 procent. Dit was vooral het gevolg van een stijging in nutstarieven. De 12-maands gemiddelde inflatie nam eveneens af en kwam uit op 46 procent in februari 2024”, aldus de Suriname Economic Oversight Board (SEOB) in zijn meest recente bulletin.

De aanhoudende koersdaling, als gevolg van de werking van het flexibele wisselkoerssysteem, brengt volgens de SEOB zowel voordelen alsook risico’s met zich mee. “De overheid verliest bijvoorbeeld inkomsten omgerekend naar SRD.

Voorts betekent een dalende wisselkoers dat Suriname duurder wordt voor het buitenland, wat nadelig kan uitvallen voor bepaalde exportsectoren. Echter valt een koersdaling gunstig uit voor het aflossen van overheidsschulden die in vreemde valuta zijn aangegaan, zoals de buitenlandse staatsschuld.”

Verder stelt de SEOB, dat de SRD-component van de M0 in januari 2024, voor de tweede opeenvolgende maand, hoger uitkwam dan overeengekomen met het Internationaal Monetair Fonds (IMF). “De CBvS geeft aan dat deze ontwikkeling het gevolg is van de netto overheidsuitgaven. De autoriteiten dienen deze groei in de SRD-component van M0 te matigen, zodat de inflatiedoelstelling niet in gedrang komt.”

More
articles