Door afwezigheid van Bouterse komt de bromtjie jari gedachte bij de NDP in gevaar

-Ingezonden-

De Surinaamse samenleving is broos en kan geen etnische spanning gebruiken. Ontwikkeling van Suriname kan niet zonder goede samenhang en eenheid onder het volk.

Dat deze regering – Santokhi, Brunswijk en Somohardjo, geen een uitgezonderd – de eenheid in de samenleving op het spel heeft gezet, is al bekend. Lees in dit verband ook het artikel: ‘Sociale ravage is erger dan economische schade voor Suriname’, 19 november 2022.  https://www.srherald.com/ingezonden/2022/11/19/sociale-ravage-is-erger-dan-economische-schade-voor-suriname.

Dat veel critici – waaronder enkele NDP-prominenten en schreeuwerige NDP’ers- zelf geen haar beter zijn als het gaat om het bevorderen van de eenheid, moet ook aandacht krijgen, want de ontwikkeling neemt zorgelijke vormen aan. Sommige van de critici gedragen zich nu zelf als ‘pyromanen’ die racistisch brandstichten en daarna rondrennen en brand roepen. Zij zijn dan zelf grotere daders.

Bouterse als drager van bromtjie jari

Vriend en vijand zijn het erover eens dat Bouterse een van de weinige – zo niet de enige –  is die in Suriname flink ingezet heeft op natievorming en eenheid in de samenleving. Vorig jaar sprak hij nog zijn aanhang in Ocer toe en benadrukte dat binnen de NDP, er geen ruimte is voor een etnische benadering. Hij sprak zijn aanhang vermanend toe. Hij zei dat in zijn visie er geen ruimte is om onderscheid te maken tussen rassen en geloven. Hij zei of mensen nu van Chan houden of niet, hij is geen synoniem voor de Surinamers van Hindostaanse afkomst. Hetzelfde geldt voor Ronnie. “If yu lobi Ronnie of yu no lob’ ing, dat na yu probleem. Hij is geen synoniem voor mensen uit het binnenland.” Lees in dit verband ook het artikel: ‘Brunswijk, Santokhi en Somohardjo laten zelf zien waarom Bouterse vele maten groter is dan zij’, 8 juli 2023. https://www.srherald.com/ingezonden/2023/07/08/brunswijk-santokhi-en-somohardjo-laten-zelf-zien-waarom-bouterse-vele-maten-groter-is-dan-hun/

Maar is het gedachtegoed van hem binnen de partij en structuren van NDP goed ingebed en is het doorgedrongen tot zijn achterban? Wordt zijn gedachtegoed door zijn aanhang gedeeld? Hij zei dat vast niet zomaar dat er geen ruimte is voor etnische benadering binnen de NDP en dat men niet alles over 1 kam moet scheren. Hij moet vast wel wat weten hoe zijn partijgenoten en achterban denken. Wat zien wij nu bij de partij en de aanhangers?

Waarom zei Bouterse dat?

Wat wij nu zien, is dat de partij en de structuren vergiftigd raken door enkele partijprominenten die de hele dag zelf racistisch gif spuiten. Is dit ook het gevaar waarvoor Bouterse ‘waarschuwde’? Is de NDP de pot die de ketel verwijt?

De NDP als partij maakt terecht bezwaar tegen de houding van de regering als het op eenheid in de samenleving aankomt maar de vraag mag ook gesteld worden in hoeverre de NDP als partij en de structuren ervan zonder Bouterse ook een bromtjie jari zijn. Nogmaals, de leider Bouterse was een waarborg voor de eenheid, maar zijn afwezigheid brengt een groot risico met zich mee, namelijk dat de partij ‘radicaliseert’ onder invloed van enkele schreeuwerige partijprominenten die de hele dag gif spuiten in zowel de samenleving als in de partij. Is het vreemd dat veel NDP’ers openlijk aan ‘alzheimer’ lijden als ze potentiële presidentskandidaten moeten noemen? Ze noemen vaak Simons wel, maar vergeten bewust hun gewezen vicepresident Adhin überhaupt te noemen als optie. Sommigen zoeken andere namen zoals Bouva en Tsang, maar vergeten Adhin. Toeval? Is de partij wel klaar voor een Hindostaan als leider? Laten wij het beestje bij de naam noemen. Laten de schreeuwerige partijprominenten nu kleur bekennen waar zij zelf staan. De regering de maat nemen, terwijl je zelf geen haar beter bent, is te makkelijk.

Voor de goede orde, het moet gaan om de Surinamer ongeacht geloof en etniciteit, dus niet om Simons of Adhin om hun etniciteit.

Schreeuwerige NDP-prominenten en achterban

Er zijn NDP-prominenten die er werk van maken om een racistische sfeer juist te creëren en aan te wakkeren. Deze regering is zeker geen toonbeeld van eenheid, maar niet alles wat ze doet, heeft met racisme te maken. NDP-prominenten zijn de hele dag bezig om achter elke actie iets racistisch te zoeken en maken de hele dag er een racistisch verhaal van. Op deze manier spuiten zij zelf racistisch gif in de samenleving en ook in hun partij. Die partijprominenten gedragen zich dus als pyromanen. Daders worden dan plotseling klagers en toeschouwers. Makkoe is een van ze. Oostburg is een andere. Zelfs Van der San gaat op die toer. Om maar een paar van de prominenten te noemen. Oostburg insinueert bij alles wat de PG doet, dat de PG zich zo gedraagt, omdat zij op Santokhi lijkt. Overigens is dit een laffe manier om iets gemeens te willen zeggen, zeg het gewoon zoals je denkt, namelijk de PG is een Hindostaan en Santokhi is een Hindostaan, dus het is een Hindostaanse kongsie. Oostburg gaat wel een ondersteuningsactie houden voor een spoedig onderzoek naar de Panam case en blijft insinueren dat het om Hindostanen onderling gaat. Puur gif, zeer onverantwoord gedrag. Dezelfde Oostburg verzwijgt dat hij zelf niet zo zuiver is en dapper is om een ondersteuningsactie te houden tegen de vele cases die ingediend zijn tegen NDP, zoals bijvoorbeeld onderzoek naar de Highway. De PG maakt daar ook geen haast mee. Lijkt de PG ook op het niet-Hindostaanse deel van NDP’ers? Dezelfde Oostburg verzwijgt dat de Hindostaanse PG er wel snel bij was om de Hindostaanse ex-vicepresident Adhin op te pakken. De PG lijkt wel op Adhin. Wat was het dan? Ook racisme? Kortom, zo zijn er vele voorbeelden waarmee je kan aantonen, hoe onverantwoord prominenten van NDP bezig zijn en dat zij zelf nu meer schade aanrichten dan waarvoor ze waarschuwen.

De hele NDP en de hele samenleving – exclusief VHP – was terecht verbolgen en boos toen Santokhi en de VHP de uitspraken van Ori niet sanctioneerden en sterker nog, later werd dezelfde Ori benoemd tot ambassadeur en nog later tot minister van Onderwijs. Dat zelfde zien wij nu bij de NDP, nu partijprominenten de hele dag racistisch bezig zijn. Waar is de NDP nu? Dat de prominenten wat gewiekster dan Ori bezig zijn, maakt het niet minder ernstig. Het is alleen ‘sneakier’, maar de ernst is even groot. Gaat de NDP de partijprominenten aanspreken?

De achterban van de NDP is inmiddels behoorlijk vergiftigd als je de ‘post’” van volgers van Oostburg leest en dan zie je ook ernstig de vergiftiging is. Als je de ‘posts en reacties’ van luisteraars van LIM FM en DTV leest, dan zie je de effecten van de vergiftiging. Openlijk racisme!

Hoop

Bouterse is afwezig, maar laten wij hopen dat waar hij ook is, hij het nieuws volgt en dit artikel ook leest en vanuit zijn verblijfplaats op zijn geëigende manier communiceert met zijn partij en aanstuurt op een halt van dit gedrag in de partij en bij de partijprominenten. Er is nog een beetje hoop als je Abrahams hoorde spreken bij de opening van het infocentrum Flora, waar hij in vergelijkbare woorden als hun partijleider Bouterse sprak, namelijk “er is in de partij geen ruimte voor racistisch denken”. Er is hoop, maar dat is niet voldoende, want zolang de partij niet openlijk afstand neemt van het gedrag van hun partijprominenten, wordt de partij gezien als medeplichtige. Immers, de partij geniet wel van de populariteit van de prominenten die stemmen brengen met hun racistisch gif. Het is opvallend dat een van de potentiële kandidaten – Simons- voor het presidentschap ook geen afstand neemt van het gedrag van de partijprominenten. Is het omdat de schreeuwende NDP-prominenten vooral haar promoten?

Het wordt tijd dat NDP nu zelf kleur bekent. Het wordt tijd dat de NDP-leiders onder aanvoering van waarnemend voorzitter Abrahams, flink afstand nemen van de schreeuwerige NDP-prominenten, anders is al het werk van Bouterse voor niets geweest. Zijn belangrijkste legacy – waar vriend en vijand het over eens zijn – wordt nog onder zijn ogen vernield.

Hikmat Mahawat Khan

More
articles