‘Wel overeenstemming schuldherschikking met China’

Naar aanleiding van berichten in de pers als zou er nog geen overeenkomst zijn met betrekking tot een schuldherschikking met de Volksrepubliek China zegt Albert Ramdin minister van Bibis, dat er wѐl degelijk een schuldherschikking is met China.

Op technisch gebied is de schuldherschikking volgens Ramdin reeds afgerond. Nu is dat politiek ook gesanctioneerd. Een soortgelijke aanpak zoals dat is gegaan met India en de Paris Club. In het arrangement zijn er vijf leningen. Op elk van deze leningen gaat de rente omlaag. Tevens is er een langere periode van afbetaling. De minister hekelt de negativiteit rondom de herschikking. Tijdens het staatsbezoek aan China, is dit onderwerp aan de orde gekomen.

Ook veel oudere schulden, van de periode voor 2013, zijn besproken. Die bleken niet meer in het bestand van Suriname te zitten, terwijl China die nog geregistreerd had staan. Ramdin zei dat het hierbij om ongeveer USD 6 miljoen gaat. De Chinese overheid heeft deze schuld kwijtgescholden.

Volgens hem had in 2021 er rente en aflossing betaald moeten worden, maar door een verlaging van de rente, zijn de betalingen verschoven. “De verplichting is nu om dit jaar 60% van het bedrag te betalen en volgend jaar 40%, in totaal ongeveer 50 miljoen. Daarnaast is er een schuld op basis van vijf leningen uit 2021 waarover is onderhandeld en die is samengevoegd tot één pakket. De rente op deze leningen is verlaagd en er is een langere aflossingsperiode van 14 jaar, met een aflossingsvrije periode van 5 jaar. Deze overeenkomst is goedgekeurd en afgetekend, en het Internationaal Monetair Fonds (IMF) is ook akkoord gegaan met dit document.

President Santokhi heeft ook een duidelijke afspraak gemaakt met de Chinese President en benadrukt het belang van deze regeling voor Suriname” aldus Ramdin. Steven Debipersad voorzitter van de Vereniging Economisten Suriname (VES) vindt het jammer, dat tot nu toe alleen maar persberichten zijn verschenen over de schuldherschikking van de regering. Hij zegt dat het eerste joint communiqué is uitgegeven door China.

Hij is van mening dat afgelopen maandag toen het staatshoofd van Suriname met Xi Jinpin de Chinese president sprak, er niet is gesproken over de schuldherschikking.

Ook heeft volgens hem de delegatie tot nu toe het maar gehad over intenties van de herschikking. “Het voornemen een handeling te verrichten. Het gaat daarmee vooraf aan gedrag, al wil dit niet zeggen, dat elke intentie ook daadwerkelijk verricht of volledig uitgevoerd wordt. Indien een voorgenomen handeling niet voltooid wordt, is er sprake van een poging”, aldus Debipersad. Hij merkte op, dat nog zoveel andere schulden open staan en noemde de Opperheimer schuld.

Ook wees hij erop, dat niet alleen deze presidentiële delegatie maar ook voorgaande niet investeren in staatsbedrijven en andere. Hij vindt dat de delegatie heeft geblunderd en geen succes heeft bereikt in de besprekingen met Xi Jinpin de Chinese president. Hij zegt dat er geen officiële verklaring is gegeven over de herschikking door de delegatie.

Ook verwees Debipersad naar de delegatie van India, die eerder ook geen succes had opgeleverd. Volgens hem is de verkregen creditline een schuld die terugbetaald moet worden en nog steeds open staat. Hij maakte duidelijk dat het Internationaal Monetaire Fonds (IMF) niet zal tolereren, dat er nieuwe schulden erbij komen. Over een mogelijke gezamenlijke bouw van een brug met Guyana die brengt volgens Debipersad een behoorlijke investering van honderden miljoenen US-dollar aan schuld met zich mee. Hij verwijst naar de bouw van de brug over  Saramaccakanaal die tergend langzaam wordt uitgevoerd en een eventuele brug over de Corantijnrivier, niet ziet gebeuren.

More
articles