‘Verhoging Entry Fee kan leiden tot daling aantal toeristen’

De verhoging van de Entry Fee zal volgens het bedrijfsleven verschillende aspecten van de Surinaamse economie en samenleving beïnvloeden. Een direct effect zal merkbaar zijn in de toerismesector, waar reizigers nu te maken krijgen met aanzienlijk hogere kosten om het land binnen te komen. Dit kan volgens het bedrijfsleven leiden tot een daling van het aantal toeristen dat Suriname bezoekt, met als gevolg een afname van inkomsten voor hotels, restaurants, touroperators en andere gerelateerde bedrijven. Bovendien kan een daling van het aantal toeristen ook een negatieve invloed hebben op de werkgelegenheid in deze sector, hetgeen een zware klap zou betekenen voor duizenden Surinamers die in de toerismebranche werkzaam zijn.

Het bedrijfsleven is van mening, dat de regering moet erkennen dat een dialoog met deze belanghebbende essentieel is voor het creëren van een gunstig investeringsklimaat en het stimuleren van economische groei. Het Surinaamse bedrijfsleven staat klaar om samen te werken met de regering om constructieve oplossingen te vinden die zowel de belangen van het land als die van de private sector dienen.

Het bedrijfsleven heeft onlangs zijn misnoegen geuit in de media omtrent de recente aankondiging van het ministerie van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking dat de Surinaamse regering heeft besloten om het tarief van de Entry Fee te verhogen naar USD 50 / Euro 50, met ingang van 15 mei 2024. “Het is cruciaal dat de overheid haar besluiten motiveert en onderbouwt met feiten, argumenten en juridische grondslagen om het vertrouwen van burgers in het bestuur te behouden en willekeur te voorkomen. Het naleven van deze motiveringsplicht draagt bij aan een goed functionerende rechtsstaat waarin de overheid verantwoordelijkheid neemt voor haar handelen en open staat voor kritiek en controle.”

Het is volgens het bedrijfsleven zorgwekkend dat de overheid deze beslissing heeft genomen zonder enig overleg met de private sector. “Het Surinaamse bedrijfsleven voelt zich buitengesloten en genegeerd door de regering, wat de relatie tussen overheid en bedrijfsleven kan ondermijnen. Overleg tussen de overheid en de private sector is essentieel om ervoor te zorgen dat beleidsbeslissingen worden genomen met inachtneming van de belangen van alle belanghebbenden.”

More
articles