Zwitserland: ‘Guyana en Venezuela moeten zich houden aan internationaal recht in het kader van grenscontroverse’

Zwitserland heeft tijdens een speciale bijeenkomst van de VN-Veiligheidsraad op 9 april gepleit voor het respecteren van de bevelen van het Internationaal Gerechtshof (ICJ) in het kader van de territoriale controverse tussen Guyana en Venezuela. Het officiële X-account van Zwitserland bij de VN benadrukte dat staten een verplichting hebben om zich te houden aan hun verplichtingen op grond van de internationale wetgeving, inclusief de bevelen van het ICJ en de fundamentele beginselen van het VN-Handvest.

Als niet-permanent lid van de Veiligheidsraad heeft Zwitserland zijn standpunt laten horen, in lijn met andere Europese landen zoals het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk, die de rol van het Internationaal Gerechtshof ondersteunen bij het oplossen van deze territoriale controverse. Zwitserland staat achter Guyana’s bewering dat de controverse bij het Internationaal Gerechtshof moet worden opgelost, ondanks Venezuela’s weigering om de jurisdictie van het Hof te aanvaarden.

Guyana vroeg de Veiligheidsraad om actie te ondernemen, nadat de Venezolaanse president Nicolás Maduro een wet had ondertekend die de claim van Venezuela op de regio Essequibo schetst. Het Internationaal Gerechtshof heeft Venezuela eerder bevolen zich niet te bemoeien met het bestuur en de controle van Guyana over het gebied, waardoor de Venezolaanse wet als een schending wordt beschouwd.

Hoewel de VN-Veiligheidsraad geen officiële verklaring heeft afgelegd over de uitkomst van de bijeenkomst, blijft de territoriale controverse afhangen van de aanvaarding door Venezuela van de arbitrale uitspraak van 1899, die destijds de grens tussen de twee Zuid-Amerikaanse naties regelde. De zaak werd in 2018 door VN-secretaris-generaal Antonio Guterres verwezen naar het Internationaal Gerechtshof, nadat eerdere diplomatieke inspanningen om een resolutie te bereiken niet succesvol waren gebleken.

More
articles