Olieprijs ligt dit jaar waarschijnlijk tussen USD 80 en USD 100

De olieprijzen zullen dit jaar naar verwachting tussen de USD 80 en USD 100 per vat schommelen, zei Russell Hardy, CEO van de grootste onafhankelijke oliehandelaar ter wereld, Vitol Group, dinsdag op een industrieconferentie. Vitol verwacht ook een robuuste groei van de mondiale vraag naar olie in 2024, ongeveer 1,9 miljoen vaten per dag (bpd) hoger dan in 2023, vertelde Hardy aan het publiek op de FT Commodities Global Summit in Lausanne, Zwitserland. De olieprijzen zijn vorige week gestegen naar boven de USD 90 per vat – het hoogste niveau tot nu toe dit jaar en het hoogste in bijna zes maanden – nadat de spanningen in het Midden-Oosten opnieuw de kop opstaken en de OPEC+-alliantie geen enkele wijziging had aangebracht in de aanhoudende bezuinigingen op de olieproductie blijven ongewijzigd tot het einde van de eerste helft van het jaar.

De markt wordt ook steeds optimistischer over olie. Hedgefondsen en andere geldbeheerders hebben hun netto longpositie – het verschil tussen bullish en bearish weddenschappen – in futures en opties op ruwe olie in de week tot 2 april vergroot, zo blijkt uit gegevens van beurzen.

De gecombineerde netto longpositie in Brent en WTI, de meest verhandelde contracten, steeg naar het hoogste punt in zes maanden, terwijl de netto longpositie in Brent Crude naar het hoogste niveau in twee en een half jaar steeg, volgens gegevens verzameld door Saxo Bank.

Vitol verwacht dat de vraag naar verfijnde producten wereldwijd in de tweede helft “veel, veel hoger” zal zijn, rond de 2 miljoen vaten per dag, dan in dezelfde periode vorig jaar, vertelde Mike Muller, hoofd van Asia Vitol, zondag aan de Daily Energy Markets-podcast van Gulf Intelligence.

Banken, waaronder JP Morgan, hebben de afgelopen weken gezegd dat de olieprijs tegen het einde van de zomer de USD 100 per vat zou kunnen bereiken. “Op het eerste gezicht, en ervan uitgaande dat er geen reactie op beleid, vraag of aanbod is, zouden de Russische acties de Brent-olieprijs al in april naar USD 90 kunnen duwen, in mei halverwege de USD 90 kunnen bereiken en in september bijna USD 100 kunnen bereiken”, schreven strategen van JP Morgan onder leiding van Natasha Kaneva in een notitie eind maart, zoals gepubliceerd door Yahoo Finance.

More
articles