Minister Ramadhin: ‘We moeten de kwaliteit van ons leven verbeteren’

Het ministerie van Volksgezondheid heeft in samenwerking met zijn partners een gezondheidsdag georganiseerd ter viering van World Health Day. Dit jaar was het thema: ‘My Health, My Right’, waarbij de nadruk werd gelegd op het recht van iedereen om toegang te hebben tot gezondheidszorg van goede kwaliteit. Zowel minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid als minister Marciano Dasai van Ruimtelijke Ordening en Milieu (ROM) waren aanwezig tijdens de gezondheidsdag die gehouden werd op zondag 7 april op het terrein van de International Mall of Suriname (IMS). Beiden wezen de bezoekers op het belang van een gezonde leefstijl.

Minister Ramadhin benadrukte dat het verbeteren van de kwaliteit van het leven een prioriteit is voor zijn ministerie. Door samen te werken met partners en evenementen  te organiseren zoals de gezondheidsdag ter viering van World Health Day, wil het ministerie het bewustzijn vergroten over het recht van iedereen op toegang tot hoogwaardige gezondheidszorg. Het thema van dit jaar onderstreept dit belang en legt de nadruk op het feit dat goede gezondheidszorg een fundamenteel recht is dat voor iedereen toegankelijk moet zijn. “We streven ernaar om deze boodschap te verspreiden en mensen aan te moedigen actief deel te nemen aan hun eigen gezondheidszorg”, aldus minister Ramadhin.

Er waren diverse organisaties aanwezig, onder andere Stichting Lobi Suriname, het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP), het Nationaal Nierdialyse Centrum en de Pan American Health Organization (PAHO), die informatie verschaften over gezondheid, maar ook over opleidingen binnen de gezondheidszorg. Het meten van onder andere de bloeddruk, lengte en gewicht werden ook ter plekke gedaan. Daarnaast gaven deskundigen advies over voeding, lichaamsbeweging en andere gezondheidsgerelateerde onderwerpen.

Naast het belang van gezondheidszorg in zijn algemeenheid heeft minister Dasai tijdens het evenement ook het belang van lichaamsbeweging benadrukt. Door een work-out sessie te geven, werden de aanwezigen aangemoedigd om actief te zijn en regelmatig te bewegen, wat essentieel is voor een gezonde levensstijl. De ROM-minister, die ook frequent sport, is van mening dat een gezonde leefstijl samengaat met gezonde voeding. “Je moet allereerst op je voeding letten, dan is het mogelijk je gewicht te corrigeren met beweging.” Volgens de bewindsman moet men proberen om tenminste twee keer per week te bewegen.

More
articles