Euro 150.000 extra kosten voor geannuleerde SLM vlucht van vandaag

De Surinaamse Luchtvaart Maatschappij (SLM) heeft de vlucht PY 993 die vandaag vanuit Amsterdam naar de Johan Adolf Pengel Luchthaven zou vertrekken geannuleerd. De vlucht, die oorspronkelijk gepland stond om vanochtend om 10.20 lokale tijd te vertrekken richting Paramaribo, werd eerst uitgesteld naar 13.45 en vervolgens geannuleerd. Volgens informatie die de redactie van De West heeft ontvangen, moet de SLM op grond van de EU-richtlijn voor alle vluchten van of naar een EU-bestemming waarbij de vertraging meer dan 6 uur bedraagt of de vlucht wordt geannuleerd, een vergoeding van €600 aan elke passagier betalen.

In de afgelopen weken heeft Surinam Airways meerdere vluchten met vertraging laten vertrekken. Passagiers hebben de mogelijkheid om via de Euro 261-verordening een compensatie van €600 aan te vragen, of dit te laten regelen door commerciële partijen zoals AV-claim. De annulering van de vlucht vandaag heeft SLM naast alle gebruikelijke operationele kosten ook nog eens €150.000 gekost. Op 5 april was er ook al ruim 3 uur vertraging. Voor de vluchten van vandaag, 5 april, 31 maart, 30 maart en 28 maart hebben alle passagiers recht op €600 compensatie, omdat alle stoelen bezet waren op die vluchten.

Op een gemiddelde vlucht zijn er doorgaans zo’n 250 passagiers, wat betekent dat de berekening voor de afgelopen 5 vertraagde/geannuleerde vluchten neerkomt op 1250 passagiers x €600 = €750.000 aan extra verlies voor het bedrijf, aldus een luchtvaartdeskundige. Rechtsbijstandverzekeraars bieden via apps “no cure, no pay” opties aan om de claim binnen 5 minuten per online formulier in gang te zetten. Dit risico is een integraal onderdeel van de vlucht-calculaties en het risicomanagement van de meeste luchtvaartmaatschappijen.

In slechts twee weken tijd zijn er al vier vluchten geweest die kostenposten hebben opgeleverd op deze manier, waardoor het bedrijf blootgesteld is aan financiële tegenvallers.

 

More
articles