Totale zonsverduistering

Vandaag, maandag 8 april, zullen zo’n 44 miljoen mensen getuige kunnen zijn van een totale zonsverduistering. Deze zonsverduistering wordt door sommige nieuwssites ook wel de Great American Eclipse, of de Eclipse of de Century (zonsverduistering van de eeuw) genoemd. Miljoenen mensen krijgen de kans om een heel bijzondere natuurgebeurtenis mee te maken, waarbij een totale zonsverduistering zichtbaar zal zijn vanuit verschillende delen van de wereld. De totale zonsverduistering – die optreedt wanneer de maan de zon volledig blokkeert – zal de hemel een paar minuten donkerder maken “alsof het zonsopgang of zonsondergang is”, legt de Amerikaanse NASA-ruimtevaartorganisatie uit.

De zonsverduistering zal zichtbaar zijn vanaf een 185 km brede strook die zich uitstrekt van de westkust van Mexico, door de VS, en tot aan de meest oostelijke provincie Newfoundland en Labrador van Canada – wat bekend staat als het ‘pad van de totaliteit’.

“Als het weer het toelaat, zullen mensen langs het pad van de totaliteit de corona van de zon, of de buitenste atmosfeer zien, die meestal wordt verduisterd door het heldere gezicht van de zon”, zegt de NASA op haar website.

‘’Het pad van de totaliteit is maandag echt’’, zei Anthony Aveni, emeritus hoogleraar aan de Colgate University in New York en auteur van het boek: ‘In the Shadow of the Moon: The Science, Magic, and Mystery of Solar Eclipses’. “Het zijn die kostbare drie minuten van de totaliteit waarin je een hele reeks verschijnselen ziet die je in het dagelijks leven gewoon niet ziet”, vertelde hij aan Al Jazeera. “Het is adembenemend en je stopt met waar je mee bezig bent en staart naar de natuur.”

 

More
articles