Minister Sewdien over wateroverlast en watergebrek

Minister Parmanand Sewdien van Landbouw, Veeteelt en Visserij, haalde tijdens zijn spreekbeurt in de persconferentie de hoofdpunten uit de regeringsraadvergadering van woensdag 3 april aan, waaronder de lange perioden van droogte waarmee Suriname thans te kampen heeft, het verhogen van de voedselproductie en de prijs van padie.

De minister merkte op dat door klimaatverandering onze voedselzekerheid in gevaar dreigt te komen en dat er mogelijk voedselschaarste kan ontstaan als er geen dringende maatregelen worden genomen. Dat geldt voor de hele CARICOM, dus ook voor Suriname. CARICOM-staatshoofden hebben namelijk de afspraak dat ze met zijn allen zullen proberen om in 2025 de voedselimporten met 25 procent terug te brengen. Het is voor Suriname een hele opgave, maar niet een onmogelijke. De minister zei dat de regering daarom heeft gekeken naar het rijstdistrict om daar met minimale inzet het maximale te bereiken. In Nickerie is veel infrastructuur reeds aangelegd, waardoor het redelijk goedkoop is om bestaande arealen opnieuw in productie te brengen. “Probleemloos is het echter niet. In 2021 en 2022 lagen vele arealen vanwege te veel neerslag onder water. Nu zitten we in een tegengestelde situatie dat we al acht maanden extreme droogte ervaren”, aldus de minister.

Volgens minister Sewdien heeft hij een dergelijke droogte, die zware verdamping van rijstarealen veroorzaakt, gedurende zijn hele leven niet meegemaakt. De impact daarvan is met name voor de rijstbouw, bijzonder groot. Maar ook het irrigatieprobleem dient aangepakt te worden. Er moesten maatregelen  worden getroffen voor de Wakay-pomp, het pompgemaal Wageningen doet het niet en de sluis te Arawara gaf problemen. Er is het afgelopen seizoen met behulp van een heleboel noodmaatregelen toch 30.000 hectare ingezaaid op de rechteroever. “Het gaat dus op zich niet slecht, want het vorige seizoen is er 27.000 hectare ingezaaid en het seizoen daarvoor was dat 18.000 hectare. 35.000 hectare zou het afgelopen seizoen mogelijk zijn geweest, als we over voldoende irrigatiewater hadden beschikt”, benadrukte hij.

Een ander probleem binnen de rijstsector betreft de padieprijs. De boeren en de opkopers verschillen vaak van mening. De minister geeft aan dat de overheid feitelijk niets te maken heeft met de onderhandelingen hierover, omdat de hele sector geliberaliseerd is. Toch heeft de regering zich gebogen over deze problematiek. “Als je producenten in problemen  zijn, ga je als regering natuurlijk proberen de helpende hand te bieden.” Er is gekeken naar kostprijscalculaties, en het bleek dat hier en daar de kostprijs verder omlaag gebracht kon worden. Ook aan sommige machinerieën kan verbetering aangebracht worden, verouderde machines moeten vernieuwd en vervangen worden. Belangrijk zijn hierin de coöperaties die in alle districten zijn opgezet. In de regeringsraad  is nu besloten de boeren te ondersteunen met de aanbetaling van de nodige machines, waarna ze zelf de afbetaling ter hand nemen.

Een ander probleem dat optreedt vanwege de klimaatverandering, zijn opgedroogde drinkwaterputten in onder andere Alkmaar en Zorgvliet in Commewijne bij bewoners waar nog geen waterleiding is. Hier heeft de regering besloten om vanaf 4 april de bewoners te voorzien van drinkwater door middel van trucks die drinkwater naar de mensen toe zullen brengen. Er is daarbij ondersteuning gekomen van de Surinaamsche Waterleiding Maatschappij en van enkele plaatselijke ondernemers die hiervoor hun trucks ter beschikking stellen.

More
articles