Nood in de Surinaamse zorg

Walther Jap Tjoen San, cardioloog die al sinds 2008 werkzaam is in het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP), heeft onlangs in het radioprogramma van ABC verteld  over de problemen en tekortkomingen waarmee de Cardiologen dagelijks in het ziekenhuis te kampen hebben. “Als de overheid van mening is, dat de ligdagtarieven in ziekenhuizen niet moeten worden verhoogd, moet ze subsidies blijven verstrekken. Aangezien deze ziekenhuizen overheidsinstellingen zijn, is het aan de overheid, het financiële tekort aan te vullen,” aldus Walther Jap Tjoen San.Tussen 2008 en 2014 had het AZP voldoende gebruiks- en verbruiksartikelen om patiënten te kunnen helpen. Nu is het echter zo, dat basisbehandelingen niet kunnen worden uitgevoerd, bijvoorbeeld patiënten niet kunnen worden gedotterd en zelfs het plaatsen van pacemakers een probleem is, omdat de benodigde middelen, niet beschikbaar zijn.

Jap Tjoen San verklaarde dat hij voor het eerst meemaakt, dat de zorg in zo een groot probleem is beland. De problemen liggen voornamelijk op het gebied van de medicijnvoorziening en verbruiksartikelen. Soms is de situatie zo ernstig, dat zelfs spoedgevallen niet kunnen worden geholpen. Als tijdelijke oplossing, grijpen de specialisten soms terug op ouderwetse methoden, om patiënten toch te helpen. Zolang de situatie niet structureel wordt aangepakt, vreest de cardioloog dat er zich grote problemen voor zullen doen.

Jap Tjoen San benadrukte dat er veel onduidelijkheid heerst binnen de zorgsector. Ondanks verschillende scans en onderzoeken die zijn uitgevoerd, is de specialist niet op de hoogte van de resultaten van deze rapporten. Het is zelfs niet duidelijk hoeveel geld er daadwerkelijk in de sector wordt geïnvesteerd, volgens de cardioloog.

Noot van De West: En terwijl dit allemaal wereldkundig wordt gemaakt en de ernst van de zaak meer dan duidelijk is, concentreert deze regering zich op het bouwen van brug over de Corantijnrivier die maar liefst 600 miljoen dollar moet gaan kosten. Waar stelt deze regering haar prioriteiten.? Gezondheidzorg en kunnen garanderen van eerste levensbehoeften zijn voor Keerpunt de voornaamste prioriteiten. Betaalbare nutsvoorzieningen zijn zeker prioriteiten waar het eerst nssr geken dient te worden. De brug kan rustig wachten.

More
articles